Identifiquen vulnerabilitats clau del càncer amb el Big Data

Identifiquen vulnerabilitats clau del càncer amb el Big Data

13.01.2021 | 12:08

Un estudi liderat per la Universitat de Columbia (EUA), amb la participació de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (Idibell) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO), ha identificat vulnerabilitats clau del càncer mitjançant l'anàlisi de Big Data de 10 mil tumors.

L'Idibell ha explicat que els resultats obtinguts, publicats en la revista científica "Cell", tenen el potencial de millorar el diagnòstic i tractament del càncer.

Els investigadors han analitzat, a través d'algorismes computacionals, les dades genòmiques de 10 mil tumors dels 20 càncers més freqüents amb l'objectiu "d'identificar les proteïnes reguladores responsables de canalitzar la informació provinent de les alteracions genòmiques i transformar-la en la identitat transcripcional pròpia del càncer". Així, han identificat fins a 112 subtipus de tumors definits per 407 d'aquestes proteïnes reguladores que canalitzen la informació.

A més, l'anàlisi ha posat en evidència que els 112 subtipus tumorals es poden catalogar a partir del grau d'activació o inactivació de només 24 grups de proteïnes reguladores, o el que és el mateix, la combinació de 24 característiques fonamentals de càncer.