El president de la Generalitat, Quim Torra.

Torra encoratja un "tancament de caixes municipal" per protestar contra Hisenda

12.08.2020 | 10:44

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encoratjat un "tancament de caixes municipal" per protestar contra Hisenda per l'ús dels romanents locals.

Torra ja va anunciar la setmana passada la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la decisió del Govern de "apropiar-se" de romanents municipals. Així ho va anunciar en una carta adreçada als alcaldes de Catalunya, en la qual es feia ressò de l'acord signat pel president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, que permet als ajuntaments usar els seus romanents i habilita 5.000 milions dels pressupostos generals de l'Estat a fons perdut.

El conveni ofereix 5.000 milions d'euros als ajuntaments sempre que posin els seus romanents a disposició de l'Estat: els consistoris disposarien de 2.000 milions aquest any i 3.000 milions el 2021; la resta dels diners dels romanents es retornaria al cent per cent en un termini de deu anys, a partir de 2022.

Segons Hisenda, els ajuntaments que participin del fons de 5.000 milions d'euros s'estalviaran els interessos que actualment paguen per tenir els seus romanents al banc i es beneficiaran d'un tipus d'interès efectiu del 0%, el que suposarà un estalvi anual de fins a 70 milions d'euros.

Torra s'ha fet ressò d'aquesta informació i ha carregat contra el Govern de Pedro Sánchez: "Què és el que no entén l'Estat espanyol que romanents i superàvits són dels veïns i veïnes dels ajuntaments? Portem mesos insistint, mesos perduts per salvar llocs de treball i donar oportunitats a la gent". "Endavant amb el tancament de caixes municipal", ha proclamat Torra des del seu compte personal a Twitter.