El darrer Consell de Ministres

El Govern ajorna sis mesos el pagament de quotes a pimes i autònoms

01.04.2020 | 04:00

l Govern ha aprovat una moratòria de sis mesos sense interessos ni recàrrecs per al pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social d'autònoms i pimes corresponents als mesos de maig, juny i juliol, encara que amb algunes condicions. El Consell de Ministres extraordinari ha decidit aprovar aquest ajornament de pagament de quotes, així com el del pagament dels seus deutes a la Seguretat Social fins al 30 de juny d'enguany.

La vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha assenyalat en la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu que a l'ajornament de sis mesos del pagament d'aquestes quotes se suma la moratòria sense interessos en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social dels dies treballats al març. La nota de premsa remesa pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions explica els diferents suposats per al pagament de quotes dels pròxims mesos.

Així, per a abril els autònoms i empreses podran sol·licitar l'ajornament de les quotes a un interès reduït del 0,5%, set vegades inferior al que normalment s'estableix.

La sol·licitud s'ha de fer abans dels deu primers dies naturals del mes d'abril. L'empresa o l'autònom que actuï a través d'un professional o d'un tercer (graduats, gestors, advocats i altres autoritzats del Sistema XARXA) podrà tramitar-lo a través del mateix sense necessitat de cap mena d'apoderament específic per a això.

Aquest ajornament de quota d'abril a un interès del 0,5% és per a les empreses o els treballadors autònoms afectats per la situació provocada pel COVID-19 i no poden tenir un altre ajornament en vigor anterior.

Quant a les quotes de maig, juny i juliol poden ser abonades sis mesos després sense recàrrecs ni interessos a la Seguretat Social i els requisits per a poder sol·licitar la moratòria s'establiran a través d'una ordre ministerial.

No obstant això, aquesta moratòria no serà aplicable per a les empreses que hagin estat exonerades de pagar cotitzacions socials pels seus treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major a causa del coronavirus.

En aquest cas, les empreses i autònoms que no tinguin dret a la moratòria podran sol·licitar l'ajornament de les seves quotes però només les de maig i juny i també amb un interès del 0,5%.

Quant als autònoms que s'han acollit al cessament d'activitat des de març, bé perquè han tancat el seu negoci o perquè han tingut una baixada d'ingressos del 75%, no han de pagar recàrrecs pel retard en el pagament de les quotes generades fins al dia d'aquest reconeixement. Per a cobrir la resta dels dies de març, aquests treballadors poden demanar la prestació extraordinària per cessament d'activitat aprovada fa dues setmanes, que inclou, a més del pagament d'una prestació mínima de 661 euros al mes, l'exempció en el pagament de les cotitzacions socials.

Una altra mesura és l'extensió de la protecció per incapacitat temporal per als treballadors que tinguin obligació de prestar serveis essencials en una localitat diferent a la del seu domicili i no puguin fer-ho perquè s'hagi establert el confinament de la població on viu.

professionals sanitaris

Així mateix durant l'estat d'alarma el subsidi per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu que tenien la prestació fins al 14 de març de 2020 no es vora afectada pels ERTO, siguin suspensius o de reducció de jornada.

També els professionals sanitaris retirats i reincorporats actualment a la vida laboral tindran dret a continuar percebent el 100% de la pensió de jubilació que tinguessin reconeguda en qualsevol de les seves modalitats, inclòs en el seu cas el complement a mínims.

Les decisions econòmiques del Govern van tenir resposta de la patronal terrassenca Cecot, que demana al Govern que estructuri i ofereixi un paquet clar i unitari de mesures perquè l'empresariat pugui saber què ha de fer i què pot fer de manera immediata. "No és de rebut que cada vint-i-quatre hores surti un nou Reial Decret Llei que intenti clarificar l'anterior i que inclogui noves mesures obertes a interpretacions que acaben generant desconcert, desencís en el teixit empresarial i que incapacita a les empreses per poder organitzar-se i gestionar", asegura la patronal en un comunicat.

"Entenem la situació i que l'alerta sanitària prima socialment per sobre d'altres qüestions però el que no pot ser és que portem més de quinze dies que l'empresariat no sap què ha de fer o a què atenir-se", afirma Antoni Abad, president de la Cecot, "això genera ineficiències que tindran un cost altíssim per les empreses i que pot acabar passant factura a l'ocupació".

Des de la Cecot manifestem una satisfacció continguda per aquesta mesura i a expenses de poder analitzar la lletra petita de la proposta que el Ministeri de José Luis Escrivá s'haurà d'encarregar d'articular per establir les condicions, requisits i paràmetres de la moratòria. "Amb l'experiència que estem tenint, sincerament us dic que cal que apliquem una dosi important de precaució a l'hora de treure conclusions", afirma Abad, qui afegeix que "com a organització de representació empresarial estem molt descontents amb la resposta del Govern estatal que no està, ni de bon tros, a l'altura de les circumstàncies per pal·liar els efectes del COVID-19 a les empreses i els autònoms".

liquiditat

Tot i que ahir és va aprovar la moratòria de quotes a la Seguretat Soscial per autònoms, la Cecot insisteix al Govern que utilitzi la seva capacitat per gestionar, de manera directa i immediata, la política fiscal per facilitar liquiditat i millorar la tresoreria de les empreses.

El Govern també ha aprovat aquest dimarts una moratòria del pagament de crèdits al consum per a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica per l'impacte de la crisi del coronavirus durant un termini de tres mesos ampliables, mitjançant acord del Consell de Ministres.

Per la seva part, Autònoms Pimec lamenta en una nota que no s'hagin suspès les quotes d'autònoms i que ahor s'hagin esvaït uns 800 milions d'euros de liquiditat. "La Tresoreria de la Seguretat Social ha girat el rebut mensual del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) a tots els professionals i empresaris acollits a aquest règim de cotització. Poques hores més tard, el Consell de Ministres ha anunciat dues mesures adreçades a aquest important col·lectiu, que aplega 600.000 persones a Catalunya i gairebé 3 milions al conjunt de l'estat".

A falta de conèixer encara el detall de les mesures al BOE, Autònoms PIMEC considera les mesures "insuficients i tardanes, i lamenta que el Govern espanyol ja hagi cobrat íntegrament les quotes del març, i no hagi en canvi optat per la suspensió o l'ajornament automàtic".

E