S'eleven a 316 els infectats, amb 6 morts
La crisi del coronavirus

S'eleven a 316 els infectats, amb 6 morts

13.03.2020 | 04:00

El departament de Salut de la Generalitat va confirmar ahir 135 casos nous de coronavirus SARS-CoV-2, fet que eleva a 316 les persones contagiades diagnosticades a Catalunya, on han mort sis persones des de l'inici d'aquesta epidèmia, mentre que 25 estan en estat greu. Salut també va informar ahir de les primeres tres persones donades d'alta a Catalunya curades del COVID-19 en haver transcorregut ja 14 dies des que van ser diagnosticades.

Dels sis morts, els tres últims confirmats són tres ancians d'Igualada (Anoia), una dona de 71 anys, una altra de 83 i un home de 86 anys, tots ells amb patologies prèvies importants, que s'han vist afectats pel brot de 49 casos que afecta l'hospital d'Igualada.

Del total de 316 infectats a Catalunya, 49 són professionals sanitaris, mentre que hi ha 400 confinats entre el col·lectiu sanitari.

La progressió de l'epidèmia ha obligat les autoritats catalanes a decretar el tancament de tots els centres educatius i la paralització de totes les activitats en totes les universitats, mentre s'estan cancel·lant tots els actes públics amb afluència massiva de persones.

El departament de Salut ha insistit en la necessitat de prendre les mesures preventives d'higiene genèriques, des de rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn, fins a evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d'afecció respiratòria, com tos o esternuts.

Salut recomana mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda i tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús o amb la cara interna el colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.

També cal evitar compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors ...) i altres objectes sense netejar-los degudament.

Torra no descarta cap escenari
El president del Govern, Quim Torra, va afirmar ahir que no descarta "cap escenari". "Si hem de prendre qualsevol altra mesura, la prendrem", va assegurar.

Preguntat sobre si l'executiu català hauria de seguir les mesures preses a Itàlia per frenar el coronavirus, Torra va apuntar que el Govern s'està "preparant" per a qualsevol escenari i que seguirà "el criteri dels experts".

Es va mostrar "a favor" "d'evitar entrades i sortides cap a les zones de més risc", tot i que va apuntar que no és un assumpte de la seva competència. I va afegir que "tant de bo" es vagin prenent aquestes mesures, al temps que va exalçar la "idea molt clara de país" que va mostrar ahir Dinamarca i va cridar a actuar a nivell europeu.