Models matemàtics preveuen que la velocitat de contagi disminuirà en 10 dies
La crisi del coronavirus

Models matemàtics preveuen que la velocitat de contagi disminuirà en 10 dies

14.03.2020 | 04:00

El nombre de casos d'infectats pel coronavirus SARS-CoV-2 a Espanya seguirà creixent durant uns set o deu dies, a partir dels quals la velocitat de contagi començarà a decréixer progressivament i a finals de maig és previsible que la situació ja estigui controlada. Així ho ha explicat a Efe l'investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Daniel López, que ha assegurat que l'epidèmia de SARS-CoV-2 "es pot aturar".

El professor de Biofísica de la UPC ha explicat que el model matemàtic de Gompertz permet fer aquestes prediccions a curt termini, després d'estudiar diferents indicadors, que esperen ampliar amb dades diàries per fer unes previsions d'evolució a llarg termini.

"El model de Gompertz confirma que el virus s'està comportant correctament i avança de la manera esperada a Espanya, i encara que ara ens hem de preparar per als nous casos que sorgiran durant els propers dies, la velocitat en la qual creixeran els nous diagnòstics de coronavirus anirà disminuint progressivament", ha vaticinat l'expert.

López ha pronosticat que durant la propera setmana seguiran apareixent nous contagis i, segons ha estimat, "si ara hi ha 1.024 casos confirmats, en una setmana hi haurà aproximadament 2.500 infectats pel virus", que, segons ell, aniran remetent progressivament "si el treball de contenció i vigilància es fa correctament".

"El coronavirus recorda que hem de prestar més atenció a altres malalties més contagioses que aquesta" i que, en canvi, "oblidem", ha advertit López, que ha remarcat que a Catalunya es detecten 1.200 casos de tuberculosi a l'any i que el xarampió va causar més de 140 mil morts al món el 2018.