Salvadó al·lega que no va desbordar el marc autonòmic amb la Hisenda catalana

Salvadó al·lega que no va desbordar el marc autonòmic amb la Hisenda catalana

20.11.2019 | 04:00

El diputat d'ERC i exsecretari d'Hisenda Lluís Salvadó es va desmarcar ahir davant la jutge de l'organització del referèndum de l'1-O i va assegurar que l'Agència Tributària Catalana que va desplegar durant el seu mandat es va mantenir sempre dins de les competències autonòmiques.

Segons fonts judicials, Salvadó, que va ser un dels detinguts en l'operació de la Guàrdia Civil del 20S contra els preparatius del referèndum, va declarar prop de tres hores com a investigat davant la jutge de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret, pels delictes de malversació, revelació de secrets i desobediència.

L'exsecretari d'Hisenda, que a diferència del 20 de setembre del 2017 ostenta ara la condició d'aforat per ser diputat d'ERC al Parlament, és investigat pel seu paper en l'organització de l'1-O i en la creació de les anomenades "Estructures d'estat" que el Govern de Carles Puigdemont va anunciar estava impulsant, entre elles una Agència Tributària pròpia per a Catalunya.

En la seva compareixença, Salvadó es va negar a contestar a les preguntes de la Fiscalia i de l'acusació popular exercida per Vox i únicament va respondre a la seva advocada i a la magistrada instructora, que l'investiga en la mateixa causa que al diputat d'ERC Josep Maria Jové, exnúmero dos d'Oriol Junqueras, considerat un altre alt càrrec clau del procés al costat de l'exsecretari d'Hisenda.

Segons va argumentar l'investigat, el sistema e-Spriu que l'Agència Tributària Catalana (ATC) va desenvolupar era un aplicació informàtica dissenyada per recaptar els impostos dels catalans de forma més eficient, encara que amb la finalitat de transferir-se posteriorment a la Hisenda espanyola, dins dels estrictes límits de les competències autonòmiques.

De fet, va explicar que durant l'etapa d'aplicació de l'article 155 de la Constitució, amb la Generalitat intervinguda, el Govern va validar el model d'Agència Tributària Catalana i només va introduir petites modificacions al disseny que s'havia desenvolupat durant el govern de Carles Puigdemont.

Segons Salvadó, el motiu pel qual va encarregar aplicatius nous i va incrementar el personal de l'Agència Tributària Catalana és que aquesta funcionava al 50% de les seves capacitats quan ell va accedir al càrrec de secretari d'Hisenda, pel que va decidir desplegar-lo al màxim, sempre dins dels límits autonòmics.

La defensa de Lluís Salvadó va presentar davant la jutge 35 documents amb els que pretén acreditar que en cap cas el Govern va superar el marc constitucional amb l'Agència Tributària Catalana.