--
Els detinguts, ahir a la seva arribada en un furgó policial als jutjats de Manresa.

A presó els quatre acusats d'una violació múltiple a Manresa

17.07.2019 | 04:00

La titular del jutjat d'instrucció número 7 de Manresa, en funcions de guàrdia va decretar ahir a la vesprada presó provisional comunicada i sense fiança per un delicte d'agressió sexual per als quatre acusats de violar en grup a una menor en aquest municipi el passat cap de setmana. Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la jutge així ho va decretar en considerar que existeix un alt risc de fugida, de reiteració delictiva i de represàlia contra la víctima després d'haver-los citat a declarar. Tres dels detinguts es van acollir al seu dret a no prestar declaració, mentre que el quart sí que el va fer i va contestar a les preguntes de totes les parts.

En la jornada d'ahir va declarar també la víctima, una xica de 17 anys, que ho va fer acompanyada d'una psicòloga del Servei d'Emergències Mèdiques després que denunciés davant els Mossos d'Esquadra haver sigut violada per quatre joves d'uns 20 anys.

En el seu acte, la jutge assegura que la menor "va manifestar verbalment i de forma clara que no volia mantenir relacions sexuals" amb els seus agressors, "demanant-los que pararen i intentant apartar-los sense aconseguir-ho", motiu pel qual la Fiscalia demana investigar-los per un delicte d'agressió sexual.

La violació, a diferència de l'abús, implica l'ús de violència o intimidació i suposa penes molt més elevades de manera que, tal com recull l'acte, per al Ministeri Públic l'existència de diversos joves de major complexió i edat són motius que així ho justificarien donat l'"estat de vulnerabilitat de la víctima".

La Fiscalia considera, a més, que "cada presumpte autor realitza aquest delicte directament sobre la víctima i actua com a cooperador necessari en relació als tres restants", pel que -continua l'acte- "valora la intimidació/violència emprada pels investigats per a vèncer qualsevol resistència de la víctima".

La jutge també argumenta la seva decisió al·legant que la jove sempre ha mantingut la mateixa versió "coherent" del succeït, sent "persistent en la incriminació dels presumptes fets punibles" i era "conscient de tot el que passava", podent "observar els trets físics de cada agressor".

Afirma, d'altra banda, que els acusats no han aportat "arguments en el seu defensa o versions alternatives a la sostinguda per la suposada víctima" i podrien tornar a cometre els mateixos fets.

"A causa de la gravetat de la pena a imposar i que cap dels quatre investigats té arrelament efectiu al nostre país, ni mitjans de vida coneguts, cal valorar l'alt risc de fugida", afirma la magistrada, la mesura de la qual persegueix també evitar "futures represàlies contra la perjudicada".

Així mateix, la jutgessa destaca el risc de reiteració delictiva pel fet que els agressors "podrien ser" consumidors de drogues, la qual cosa comportaria "una alteració dels comportaments" i resideixen "en un espai sense llum i abandonat, idoni per a la comissió d'aquest tipus de fets amb major impunitat".

L'agressió sexual es va produir diumenge passat al voltant de les quatre de la matinada en un pis del centre històric de Manresa i va coincidir amb el judici celebrat el dilluns en l'Audiència de Barcelona contra sis sospitosos d'haver violat en grup a una altra menor durant un "botellón" en una nau abandonada de la mateixa localitat en 2016.