La policia identifica 40 persones en un operatiu en un edifici okupat

La policia identifica 40 persones en un operatiu en un edifici okupat

20.03.2021 | 04:00

El problemàtic edifici okupat a la Rambla de Francesc Macià va ser ahir pres per la policia. Per les policies, en plural, perquè a l'immoble van acudir agents de la Policia Municipal, el Cuerpo Nacional de Policía i els Mossos d'Esquadra, en un operatiu conjunt amb múltiples objectius d'acció: la identificació d'estrangers, el control de població, la seguretat ciutadana. Unes quaranta persones van ser identificades.

Les dotacions policials es van presentar en la finca, en el tram comprès entre el carrer del Consell de Cent i la plaça de l'Aigua, a les 9.30 hores. El bloc, okupat des de fa anys i focus de conflictes, ha estat objecte d'atenció policial unes quantes vegades. Fa un parell de setmanes, per exemple, quan els mossos van descobrir en un habitatge joc il·legal. Ahir, els agents buscaven altres coses en aquesta zona de Sant Pere Nord. Buscaven, sobretot, respondre a les creixents queixes veïnals i donar seguiment al control d'un bloc que ha fet parlar massa vegades. En realitat, ha fet parlar part dels seus ocupants.

Els agents van realitzar escorcolls. Els de la Policia Nacional es van dedicar a l'assumpte de la seva competència: el control d'estrangeria, la comprovació que els residents en el bloc tenen regularitzada la seva permanència a Espanya.

Els Mossos d'Esquadra, al seu àmbit: matèria de seguretat ciutadana, constatació d'antecedents policials, cerca de substàncies estupefaents, control d'activitats il·lícites. La Policia Municipal comprova empadronaments en aquestes intervencions. S'havia d'inspeccionar també l'estat de l'edifici, per raons de salut pública. Els Serveis Socials tenen oberts expedients respecte d'algunes famílies. Fonts dels mossos van especificar que la intervenció es devia sobretot a la comprovació d'habitants.

Pel que ha transcendit, ahir no es va procedir a cap desallotjament en la comunitat, però els procediments de desnonament continuen oberts. L'operatiu, que va acabar amb quaranta individus identificats, no va sorprendre molts veïns, avesats ja amb la presència de la policia en la zona. "Una altra vegada?", preguntava un ahir a uns metres dels cotxes patrulla.

Timba
Feia tot just dues setmanes que unitats dels Mossos d'Esquadra havien estat allà, en el mateix edifici, per dur a terme un control motivat, com no, per queixes veïnals, però el que podia haver passat per una actuació rutinària es va convertir en la troballa d'una timba. En entrar en el bloc, en franquejar el malparat portal, els agents van sentir molt de soroll que sorgia d'un dels pisos. Van aconseguir autorització per entrar en l'habitatge, i hi van entrar. I llavors van veure l'escena de l'atmosfera sorollosa: un grup de persones estava jugant, amb apostes monetàries.

Pel que sembla, eren quatre els individus embardissats en la suposada partida il·legal. Els mossos els van identificar, van incoar un expedient per derivar-lo a la Direcció General de Tributs i Jocs de la Generalitat i van confiscar una baralla de pòquer, quatre jocs de dominó, un got per jugar a daus, vuit daus i diners: 505 euros. Les sancions per joc il·legal poden anar dels 3.005,6 als 601.012,10 euros.

La policia seguia amb el bloc, de cinc plantes, en el punt de mira. I ahir va tornar, amb més efectius, amb agents de tres cossos. L'operatiu es va desplegar l'endemà passat del què es va disposar per desallotjar un altre edifici d'okupes situat en el mateix barri, Sant Pere Nord, aquest al carrer de Roca i Roca. "Tenim el barri entretingut", comentava ahir un comerciant després de la marxa dels efectius policials de la Rambla de Francesc Macià. Fins a la pròxima.

"Altres vegades jo he vist okupes del bloc fugir de la policia per la part de darrere (pel carrer de Santa Magdalena) despenjant-se d'una finestra amb llençols", recordava una veïna de la rambla.