Tot i les vacunes, el virus repunta a Itàlia i França.

A Terrassa, la velocitat de transmisió (Rt) ja puja per sobre d'1

19.03.2021 | 04:00

La Setmana Santa s'apropa com un moment crític en l'evolució de l'epidèmia de la Covid-19 a Catalunya, on ja fa dos dies que augmenta el risc de rebrot i els experts confirmen que el descens dels contagis s'ha estancat.

A Terrassa, segons el portal DadesCovid, el risc de rebrot ha passat de 206 la primera setmana de marc, a 233 aquesta setmana. Pel que fa a la velocitat de transmisió, l'Rt, ja puja per sobre d'1 i se situa en 1,07, per sobra de la catalana.

Segons les dades epidemiològiques actualitzades ahir pel Departament de Salut, la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) a Catalunya ha tornat a augmentar a 0,97, dues centèsimes més, amb 1.544 nous contagis -506 més que ahir-, i un risc de rebrot (EPG), l'índex de creixement potencial de l'epidèmia, de 185 punts, cinc més que la vigília.

No obstant això, el nombre de pacients amb Covid hospitalitzats baixa i avui són 1.439, un total de 60 menys que ahir, dels quals 423 estan greus a l'UCI, nou menys que el dia anterior.

Els epidemiòlegs temen que també pugui afectar la relaxació de les mesures restrictives, i tenen posada la mirada a Itàlia i França, on el virus ha tornat a escalar.

Estancament
Els científics del grup d'investigació de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC han confirmat les "males notícies" a Catalunya amb un "estancament de la baixada", un augment dels contagis i un possible empitjorament en algunes zones els propers dies.

"El nombre de contagis per persona ha augmentat l'última setmana i l'Rt arriba a prop d'un", informa el BIOCOMSC, que fa un seguiment de les dades epidemiològiques a tot Europa. De moment, aquest grup de científics no detecta problemes a Barcelona sud, ni Girona ni Terres de l'Ebre i, a la Vall d'Aran, l'epidèmia "va baixant", encara que alerta de l'estancament al Camp de Tarragona.