Darrere Pep Picas i la seva guitarra, Joan Tardà espera per parlar del seu llibre a la Coral dels Amics.

Joan Tardà: "Un govern només d'ERC i JxC no farà avançar el procés"

18.03.2021 | 04:00

Joan Tardà ha tirat de ploma per defensar-se dels atacs del "holiganisme alentat per JxC" i per vestir d'arguments l'aposta d'ERC per trepitjar el fre de la independència i eixamplar la base. Ahir, a Terrassa, l'històric líder republicà va tornar a manifestar el seu rebuig a reeditar el govern bipartit amb JxC i ho va fer anunciant una frenada del camí cap a la independència.

"Un govern d'ERC i JxC no farà avançar el procés", va dir ahir Tardà a la Coral dels Amics, durant la presentació del seu llibre "En defensa pròpia". L'exdiputat va tornar a defensar un govern "ampli amb ERC, la CUP, els Comuns i amb JxC, de manera que la dreta de Junts no sigui determinant".

En l'era postcovid, els reptes que haurà d'afrontar Catalunya seran "gegantins". Caldrà "reconstruir el país quan encara no sabem l'abast de la destrucció; desjudicialitzar el procés -nosaltres defensem l'amnistia i ells l'indult, amb paraules buides- i conquerir un escenari de diàleg amb l'Estat espanyol per acordar un referèndum acordat". L'envergadura del repte necessita un govern estable de "quatre potes i no de dues".

De fet, en el futur immediat i amb la perspectiva d'una taula de diàleg amb l'Estat, l'objectiu serà "conquerir l'escenari de la negociació" amb "unitat estratègica de tots els que defensen el referèndum i amb mobilització".

A la Coral dels Amics, acompanyat dels republicans terrassencs, Tardà va explicar com el seu llibre és, a banda d'un exercici de blindatge personal, "una defensa col·lectiva del republicanisme".

Davant les bases del partit al territori, Tardà va treure pit del gir de guió d'ERC després de l'l-O. "Els republicans som els únics que hem anat al terapeuta", fa afirmar.

Malgrat tenir "la Marta a l'exili, l'Oriol a la presó i altres companys judicialitzats", ERC ha estat capaç de "repensar el que hem fet".

Tardà ho fa al seu llibre de manera "descarnada". A Terrassa, però, va demanar als seus companys que treguin pit, que "no demaneu disculpes per dir coses que no dèiem abans perquè "l'1-O va ser una victòria, però no la victòria final".

Durant la seva conferència, el líder republicà va enumerar els "errors" d'ERC durant el procés. El primer, "calendaritzar la independència", fixar un horitzó de 18 mesos. Anar a les eleccions amb JxSi, en coalició amb els postconvergents, i "tal vegada algú pot dir que també que ens vam deixar arrossegar massa pel nacionalisme".

Tardà va defensar que els republicans són coherents amb l'estratègia seguida sempre pel partit i va mencionar la gestió de Carod Rovira i la de Joan Puigcercós. També el fet que ERC ja havia recolzat els pressupostos de Zapatero, mentre els convergents "votaven lleis del PP fins i tot quan tenia majoria absoluta".

En el futur polític més immediat, els republicans han de "construir un escenari per acumular forces per abastar l'hegemonia". Joan Tardà creu que és el moment que "el republicanisme lideri el país", de superar l'actual escenari en què "ens esten jugant si ho fa el nacionalisme o el republicanisme".