La xemeneia de Saphil, amb malles de protecció i tanques en els seus voltants.

El tancat pel mal estat de la xemeneia de Saphil genera queixes veïnals

16.03.2021 | 04:00

"Em sembla bé que ho tanquin per raons de seguretat, per a evitar danys per despreniments, però podien mantenir-ho una mica". Una comerciant de la zona resumeix el malestar de veïns de la plaça de l'Anònima, que té una part del seu espai delimitat amb tanques des de fa gairebé un any degut al mal estat dels rètols de la xemeneia de l'antiga fàbrica Saphil. En l'espai delimitat creixen la mala herba i la brutícia. I els "botellons", denúncia el veïnat. L'Ajuntament espera dur a terme la rehabilitació a final d'any. La licitació del projecte té un import de 162.180,68 euros.

La plaça de l'Anònima està situada al costat del carrer de Vázquez de Mella, entre Arquimedes i Galileu, i ocupa part del complex de les antigues naus de la Sociedad Anónima de Peinado e Hilatura de Lana. D'aquí ve l'acrònim Saphil. De la paraula "Anònima" es va derivar el nom popular que finalment va servir per batejar la plaça resultant de la urbanització del sector. La part de la fàbrica corresponent a aquest tram va ser demolida a mitjan els anys 1990. Es va fer una plaça al voltant de la xemeneia de Saphil, que va ser conservada i es va convertir en un exemple més del patrimoni industrial egarenc.

Malles
La xemeneia, de maó vist i construïda a principis dels anys 60, té una altura de 36 metres. En la seva part superior es poden apreciar tres rètols amb l'acrònim "Saphil". En realitat, es podien apreciar, perquè dos dels tres rètols estan tapats des de fa gairebé un any amb xarxes. L'Ajuntament va decidir protegir la xemeneia i col·locar tanques en els seus voltants perquè durant una inspecció a l'estructura es va detectar que les lletres no estaven en bon estat. Uns operaris van posar malles de protecció i, per precaució, es van instal·lar també les tanques, indica el Consistori.

Ja s'ha redactat i aprovat el projecte de rehabilitació de la xemeneia; a hores d'ara està en procés de licitació, que ja està publicat. La previsió municipal passa perquè es puguin començar els treballs cap a l'últim trimestre d'aquest any. El termini d'execució del projecte és de tres mesos.

El parc infantil situat al costat de la xemeneia està tancat, perquè queda dins del terreny barrat per seguretat, el més pròxim al carrer d'Arquimedes. En el sector "lliure" de la plaça, la gespa està gairebé perfecta. A la zona delimitada per les tanques, la mala herba s'ha ensenyorit de l'espai. També augmenten les escombraries, perquè ja se sap que la deixadesa crida a la deixadesa. Els veïns es queixen de l'escàs manteniment del terreny i de la presència, molts dies, d'individus que es colen en el recinte entre les tanques per consumir alcohol.