Fins a 1.142 usuaris de residències de Terrassa han rebut les dues dosis de la vacuna.

Nou de cada deu usuaris de residències de gent gran s'han vacunat del virus

10.03.2021 | 04:00

El procés de vacunació a les residències de gent gran, que tant van patir els efectes del coronavirus, en especial, durant la primera onada, avança a un bon ritme. D'aquesta manera, el 90% dels residents i el 70% dels professionals de les residències del Vallès Occidental han rebut ja la vacuna contra la Covid, cosa que ha implicat una dràstica reducció del nombre de contagis en aquests centres. Així es va posar de manifest dilluns en la celebració del Consell d'Alcadies del Vallès Occidental, en què el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernández, va fer un seguiment de la situació de la pandèmia a la comarca i va explicar-hi l'estratègia de vacunació.

A banda, les directores dels dos sectors sanitaris del Vallès Occidental, Núria Serra i Cati Serra, van destacar que de les 155 residències que hi ha al Vallès Occidental, només una és taronja. La resta són totes verdes, és a dir, que els últims dies no han patit cap contagi.

84 anys de mitjana
Pel que fa a Terrassa, destaca que des del 18 de febrer no s'ha produït cap cas positiu de coronavirus en una residència de gent gran, segons el portal DadesCovid de la Generalitat. La mateixa aplicació indica que fins a 1.142 usuaris de residències de Terrassa (d'un total de 1.382 places, segons DadesCovid) han rebut les dues dosis de la vacuna. El portal ofereix altres dades interessants sobre el coronavirus a les residències de gent gran de la ciutat, com que des de l'inici de la pandèmia hi ha hagut un total de 534 casos positius de Covid-19 confirmats, ja sigui mitjançant un test d'antígens o una prova PCR. En total, a les residències de Terrassa s'han realitzat 11.022 proves PCR i 1.572 test d'antígens. La mitjana d'edat de les persones contagiades en aquests centres des de l'inici de la crisi sanitària ha estat de 84 anys, amb un clar predomini dels contagis en dones, que han ocupat set de cada deu infeccions.

El bon ritme de vacunació, el confirmen per exemple a la residència Sant Miquel de Viladecavalls. El director del centre, Jordi Coma, assenyala que "dels 75 usuaris que hi ha al centre, fins a 72 han rebut ja les dues dosis de l'antídot contra la Covid-19, d'administració en tot cas voluntària".

La vacunació també és notable entre els professionals que treballen a la residència, ja que al 67% els han subministrat les dues dosis. La proporció s'eleva fins al 70% si es compten els membres de la plantilla de la residència Sant Miquel que han rebut alguna de les dues dosis. "L'11 de juny va ser l'últim cas de positiu en coronavirus d'un resident", explica Coma.

La situació és similar a la residència Génesis II de la carretera de Montcada. "La vacunació va començar a mitjans de gener i a finals de febrer es van posar les últimes tres dosis als nostres residents", indica María Martínez, directora del centre. "D'aquesta manera, els 20 usuaris que tenim, estan ja tots vacunats, igual que els nostres nou treballadors". A la residència van tenir un únic cas positiu de Covid, recorda, el mes de desembre.