Escola Montcau La Mola, integrada en el grup empresarial.

Condemnat per una estafa al grup d'empreses Montcau

06.03.2021 | 04:00

L'Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat a cinc anys de presó i a una multa de 2.160 euros a Francisco Javier Chalé, que fora gerent i director general del Grup Empresarial Montcau, de centres d'ensenyament, segons va publicar ahir El País. La decisió judicial indica que Chalé es va aprofitar que els propietaris del grup, Josep i Antoni Abad (president de la Cecot), van deixar la gestió empresarial en mans de l'acusat per a cometre un desfalc en la companyia i estafar 410.076 euros, que haurà de retornar.

Segons la sentència, el processat va acabar de pagar 161.371 euros de l'adquisició del seu habitatge a Matadepera a través de pagaments directes des d'una de les societats. I amb diners del grup va sufragar obres a la casa, va pagar el "rènting" de l'Audi Q3 que conduïa la seva dona i va carregar en targetes de crèdit d'empresa compres diverses: sabates, joguines, hotels, massatges, purs. Segons la informació, entre 2007 i 2013 va contractar la seva sogra com a suposada conserge d'un dels col·legis, quan el que feia era encarregar-se de les labors de la seva llar. La sogra ha estat considerada cooperadora necessària d'un delicte d'estafa i per això ha estat condemnada a un any i mig de presó i una multa de 1.440 euros. Entre ella i el seu gendre hauran d'indemnitzar els perjudicats amb 118.542 euros, corresponents al salari de la dona, les dietes i les cotitzacions de la Seguretat Social.

Transferència
Els germans Abad no van advertir els fets fins que l'any 2015 van estudiar els comptes davant els problemes de tresoreria de la companyia. L'Audiència determina que l'imputat va fer una transferència de 77.614 euros el 2008 per pagar part del seu habitatge i va repetir l'operació en anys següents. I que va carregar a una de les empreses del grup la seguretat de casa seva, i obres de rehabilitació, aprofitant que les encomanava a una empresa que treballava per als centres escolars del grup.

El processat. que va disposar inclús de diners en efectiu de les escoles, no va negar els pagaments però va afirmar que tenia el consentiment dels germans. Ells ho van negar.