Un punt de trobada de les menors acusades d'agressions és la plaça del Primer de Maig.

Arxivat el cas de cinc menors acusades de donar pallisses

17.02.2021 | 04:00

Són inimputables. No es poden asseure a la banqueta per ser menors. No menors d'edat, menors de 14 anys. Ho diu la llei, encara que a les víctimes i les seves famílies la notícia els hagi caigut com un gerro d'aigua freda. No per esperat és menys dolorós. Un jutjat de menors ha arxivat de manera parcial la causa oberta mesos enrere per les agressions violentes protagonitzades per un grup de noies que assetjava i apallissava altres noies a Terrassa. Eren vuit les identificades. Cinc tenen (o tenien quan es van perpetrar els fets) menys de 14 anys. Són les no imputables. El procés, no obstant això, sí que continuarà amb les tres restants.

Trinidad Amela és l'advocada de dues de les víctimes, de dos denunciants. Hi ha més agredides, moltes més, segons la lletrada, però no tothom presenta denúncia pels fets. En realitat, són poques les víctimes de les pallisses que posen en coneixement de la Justícia el que ha succeït. I no per indolència dels pares de les víctimes. Hi ha famílies que ni saben que les seves filles han estat assaltades pel grup que ha sembrat el temor entre adolescents en els últims mesos a Terrassa, sobretot a la zona nord, a Sant Pere Nord i Can Roca, entre altres barris.

El grup d'agressores, voluble en la seva quantitat, es reunia a la plaça del Primer de Maig (Sant Pere Nord). I decidien anar de "caça". Triaven una víctima a l'atzar i la provocaven per a, al primer gest, iniciar la pluja d'insults i les amenaces. Immediatament passaven a la violència física, a les estirades de cabell, a les puntades. Tiraven les nenes a terra i les trepitjaven. El 2 d'octubre passat, una nena parlava amb unes amigues al carrer del Consell de Cent. Vuit noies es van acostar a la noia, es van ficar amb les seves ulleres i el seu cabell, la nena va respondre a una de les agressores que a ella tampoc li agradaven les seves trenes i, llavors, el grup es va llançar contra ella. La van trepitjar al cap. Això explica la mare de l'agredida.

Amb familiars
Una hora després, les mateixes joves van perpetrar un fet semblant amb una adolescent de 14 anys a Can Roca. A vegades, les agressores s'han acarnissat amb familiars de les víctimes. L'estiu passat van llançar ampolles contra una botiga perquè el seu responsable les havia expulsat per increpar una nena, la seva germana i la seva àvia. El 6 de novembre, les noies van atemorir tres nenes d'entre 9 i 11 anys que van refugiar-se en una botiga.

La banda enregistra algunes de les seves malifetes i les penja a les xarxes socials, un biaix de narcisisme cibernètic que en aquests temps acompanya o fins i tot reforça aquests episodis de violència. En col·laboració amb l'Ajuntament, l'Esplai La Fàbrica va entrar en contacte amb les menors agressores per explicar-los la magnitud dels fets, advertir-los de les conseqüències i emprendre amb elles un "treball d'acompanyament", segons va indicar Noel Duque, tinent d'alcalde de Drets Socials.

"Fa dos anys que fan això", recorda l'advocada de dues víctimes, disposada a seguir endavant en el procediment penal contra les tres noies que encara segueixen imputades. La qualificació dels fets encara s'ha de veure, però el més probable és que inclogui delictes de lesions i coaccions. Les últimes setmanes sembla haver-se frenat, però en tres mesos es van comptabilitzar una dotzena de fets violents comesos presumptament per les mateixes noies. Però només s'han registrat un parell de denúncies, segons ha transcendit. I són vuit les identificades. Altres adolescents que havien participat d'alguna manera en els tumults no han estat reconegudes.

Cinc de les identificades no poden tenir responsabilitat penal per la seva edat, encara que el jutjat instructor insta que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat hi estigui a sobre. Tres sí que són imputables. Per a elles segueix el procés i les acusacions demanaran, segurament, un internament en règim tancat.