Un treballador municipal prepara el material informatiu per a les cues de la jornada. Hi haurà 19 punts nous de votació com la Masia Freixa o el Recinte Firal.

Tothom pendent de l'obertura dels col·legis

12.02.2021 | 21:33

Seran 120 minuts d'infart. Diumenge, de 8 a 10 hores, el dispositiu electoral es tensarà al màxim per garantir la constitució de les 265 meses electorals de Terrassa, una ciutat on més de 600 presidents de mesa, vocals i suplents han presentat recurs davant la Junta Electoral.

"En aquest moment totes les meses de Terrassa estan assignades i no han de tenir cap problema per constituir-se amb normalitat demà diumenge", comenta Isaac Albert, tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert i responsable del dispositiu electoral. "Sempre a l'expectativa del que pugui passar demà a primera hora", afegeix.

Per garantir un inici de jornada sense incidències, l'Ajuntament de Terrassa ha notificat a més de 2.500 persones la seva participació com a titular o suplent de mesa electoral. "En el moment del sorteig hem doblat les reserves per poder garantir la cobertura de les vacants", explica Albert. El dispositiu preveu tres titulars, sis suplents i sis reserves per mesa, un equip de 15 membres que haurien de permetre fer front a totes les baixes.

A un dia de la votació, només set de les 265 meses electorals de la ciutat tenen una ràtio ajustada o de risc. Aquestes set meses disposen d'entre tres i quatre titulars o suplents, una xifra que garanteix la constitució de la taula, tot i que amb poc marge de maniobra en cas de baixes de darrera hora. La Junta Electoral de Zona va excloure la possibilitat de recórrer a persones voluntàries per cobrir les vacants. "En aquests casos, els reserves d'altres meses podran cobrir les vacants si es produeixen. La intenció és que, si és necessari, el desplaçament es faci en un mateix recinte" i aquestes persones no canviïn de col·legi electoral. Cal tenir en compte que els membres recol·locats hauran de votar al seu col·legi habitual.

L'objectiu és que totes les meses estiguin construïdes a les 10h de demà diumenge. Tot dependrà, però, de les baixes sobrevingudes. "Ens podem trobar amb casuístiques que ara no coneixem i que haurem de resoldre", comenta Albert.

Poden haver-hi al·legacions de persones que hagin emmalaltit, patit un accident o problemes de darrera hora. Ahir encara arribaven noves al·legacions de membres de les meses electorals, tot i que amb un volum molt inferior a l'inici del procés, quan es van concentrar la majoria de les excuses.

Bona part de les més de 600 al·legacions presentades a Terrassa han estat estimades per la Junta Electoral, informen fonts municipals. "En aquesta ocasió s'ha estat molt més permissiu", indica Albert.

Una part dels integrants de les meses encara no ha rebut resposta a la seva petició de baixa. El protocol preveu que tant la presentació d'al·legacions, els recursos o les notificacions de les respostes a les excuses es poden tramitar fins el darrer moment.

Albert recorda que la Generalitat va demanar excloure de l'obligació de participar en les meses electorals als majors de 60 anys, una proposta que va rebutjar la Junta Electoral Central. Bona part d'aquestes persones han cursat excusa posteriorment i els ha estat acceptada.

Dos dies després
Demà, les meses que no es puguin constituir convocaran una altra votació dos dies després. En aquests casos la Junta Electoral de Zona designarà d'ofici al president i els vocals de la taula.

Els responsables de l'administració municipal vetllaran pel que la constitució de les meses prosperi demà sense incidències. Els equips "han rebut formació" pel seguiment dels protocols i l'agilització dels processos. A banda, s'encarregaran de rebre els titulars i suplents i resoldre la reubicació de persones per cobrir les vacants.

11 positius o confinats per taula
La segona hora sensible de la jornada serà entre les 19 i les 20 hores, el tram en què la Generalitat recomana votar als positius i a les persones que guarden confinament per sospita o contacte directe.

Albert convida a fer un càlcul estimatiu, a partir dels 200 mil positius i persones en quarantena i amb dret a vot que la Generalitat estima que hi haurà diumenge a Catalunya. Si apliquem un criteri de participació entre el 50% i el 60%, poc més de 100 mil persones votarien a Catalunya. Per població, un 3% ho farien a Terrassa, al voltant de 3 mil persones. Això suposa una mitjana d'11 positius o confinats per taula".

És una afluència "molt minsa", apunta el regidor, "i difícilment es donarà de manera concentrada. En qualsevol cas -afegeix-, els protocols estan clars per garantir la seguretat.