Dos intoxicats en una explosió a la seu de Serveis Socials al Centre

Dos intoxicats en una explosió a la seu de Serveis Socials al Centre

11.02.2021 | 22:13

Una explosió en una seu municipal va omplir d'alarma ahir el Centre. No va haver-hi ferits greus, però sí intoxicats lleus: els serveis sanitaris van atendre dues persones per inhalació de monòxid de carboni. Els dos afectats es van refugiar al terrat i van quedar confinats allà, a l'edifici, una oficina de Serveis Socials situada al carrer de la Unió. És l'immoble conegut com el Glop de Llet. Els veïns més pròxims van ser desallotjats durant dues hores.

Ferran Muñoz, un comercial, passava just davant de l'edifici quan va ocórrer tot. "Vaig sentir una explosió forta i un baluern, com si alguna cosa s'enfonsés de cop. I sortien expulsats fragments de l'interior cap al carrer. Una mica de pedres, vidres", va explicar el testimoni, que va veure sorgir fum de la segona planta, l'última, i l'olor a cremat s'estenia. Diverses persones van abandonar l'edifici. S'apreciaven els rostres de torbament. Una responsable de l'àrea municipal instava la gent amb escarafalls a allunyar-se de la zona. La finca té un pati en la seva part posterior, que dona al carrer de les Parres, i des d'allà, segons testimonis, s'observaven les flames.

Operatiu
Els serveis d'emergències van ser alertats a les 10.25. Les primeres dotacions de la Policia Municipal van trigar poc a arribar. Es van presentar ambulàncies i almenys 15 dotacions de Bombers de la Generalitat, inclosos el GROS (Grup Operatiu de Suport) sanitaritzat i el GREC, un grup especialitzat en estructures col·lapsades.

La policia va tallar la circulació del carrer de la Unió, entre Major i el de Joan Coromines. Cap a aquest costat van ser enviades les persones desallotjades, no sols les 13 que es trobaven en l'equipament municipal, sinó també els veïns.

Els treballadors d'una gestoria, per exemple, que havien sentit "com si alguna cosa caigués" dins del seu local just abans d'escoltar el murmuri de gent al carrer i veure el fum que emergia de la part alta de l'edifici de Serveis Socials. "Hi ha foc!", s'escoltava. Uns policies municipals van comminar als treballadors a tornar a l'interior del seu despatx, però després els van fer sortir per a deixar enrere la zona crítica.

La mateixa directriu van haver de seguir les empleades d'una perruqueria situada enfront de l'edifici municipal. Elles van sentir un soroll, una cosa semblant a un cop fort, però van pensar que havia ocorregut un accident de trànsit en les proximitats de l'establiment. Com alguns van com a bojos... Però no, es tractava d'una cosa diferent. Ho van comprovar elles mateixes quan van sortir al carrer i van percebre el fum i la pols, i van veure als empleats dels Serveis Socials. Sortiu d'aquí, sortiu d'aquí, etzibava una dona a unes altres.

Hi havia 13 persones dins de l'immoble de l'Ajuntament quan va esclatar la deflagració, que es va localitzar en el subterrani de la finca. Deu eren treballadors del servei municipal. Una, una empleada de la neteja. Dos, uns operaris que realitzaven obres en l'immoble. Van ser ells dos els que es van refugiar en el terrat fins que els bombers i la policia els van permetre baixar.

Ja estava apagat l'incendi i revisat l'edifici. Els bombers van inspeccionar la finca, els terres, el sostre, el subterrani en el qual s'havia registrat la deflagració. Hi havia danys, guix caigut, despreniments, però no es va observar cap alteració de l'estructura que suggerís un col·lapse. Quan es va considerar la via segura, els dos operaris van poder abandonar el seu recer passatger. Van ser traslladats a l'Hospital de Terrassa com a prevenció davant una possible intoxicació, però el seu estat semblava lleu.

Els bombers van anar marxant del Centre de manera escalonada. A les 12.20, els desallotjats van poder tornar als seus quefers. L'olor a cremat va perviure durant hores al carrer de la Unió i els adjacents. "Feia pudor com a pòlvora", recordava una veïna.

A la tarda, un cotxe patrulla de la Policia Municipal va romandre a les portes de l'edifici de Serveis Socials. Uns operaris entraven i sortien del pati de l'immoble, on s'apilaven puntals i plaques de guix. Els bombers investiguen les causes de la deflagració.