L'equip de producció de la nova sèrie "Vitals", un document de primera mà de la Covid.

Viatge al cor de la crisi del coronavirus de la mà de l'Escac

08.02.2021 | 21:17

Terrassa plató de rodatges per la petita i gran pantalla i també factoria de produccions audiovisuals. Fèlix Colomer (Sabadell, 1993), graduat a l'Escola Superior de Cinema de Catalunya (Escac) ha estrenat aquest diumenge "Vitals", una sèrie documental sobre la pandèmia del coronavirus que s'emet a la plataforma HBO España i HBO Europa. La sèrie és una producció d'El Terrat i Forest Film Studios per HBO Europe. A més de Félix Colomer com a creador, guionista a i director, compta amb el muntatge de Guiu Vallvé i el so de Jordi Rossinyol, ambdós també graduats.

Fugir de xifres
Segons ha explicat Colomer, el projecte va començar quan va anar a gravar el mes de març de l'any passat a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. "El meu objectiu era gravar persones. Volia fugir de les xifres, les estadístiques, les declaracions...". "Vitals" és, doncs, una minisèrie documental amb elements de la narració, com si fos una història. Els pacients i sanitaris acaben convertint-se en personatges, i a mesura que van fer el seguiment, van sortir unes històries espectaculars. La gravació de testimonis de primera mà demanava ser molt prudent. Colomer indica que es presentava als pacients sense càmera i que, sorprenentment, la majoria acceptaven ser gravats. I, en aquest sentit, subratlla la disposició tan generosa perquè els pacients estaven regalant els moments més fràgils de la seva vida. Colomer va arribar a fer jornades de fins a 12 hores rodant, ja que la tècnica era fer el seguiment dels personatges. El projecte va agafar embranzida i anava acompanyat d'un micròfon damunt el seu cap. Així mateix acompanyaven familiars i sanitaris a casa seva, per captar els moments de desfogament i intimitat.

Una ombra
L'equip es va convertir en l'ombra dels pacients i considera que ha sigut un privilegiat, en tant que podien veure coses que ni els familiars no podien veure, perquè va haver-hi un moment en què es va prohibir l'entrada als centres sanitaris. En aquesta mirada humana de la pandèmia hi ha les històries i experiències de diverses persones com Alfredo i Matilde, a punt de celebrar 50 anys de casats que acaben ingressats en la mateixa habitació; Vanessa, infermera de 34 anys que fou ingressada diverses vegades en l'hospital; i Sandra i Noemí, auxiliars d'infermeria que treballaven a la planta Covid.

El rodatge a prop de les persones va donar com a resultat 200 hores de gravació, que en la feina d'edició han quedat reduïdes a tres hores. I després van cercar partner, El Terrat, i plataforma. HBO de seguida es va interessar.