Els gimnasos celebren la reobertura, però critiquen les limitacions d'aforament i horaris.

Els gimnasos reobren i l'hostaleria diu que una hora més no els salva

08.02.2021 | 21:17

Ahir va ser el primer dia de reobertura de gimnasos i d'ampliació horària a l'hostaleria, que pot obrir una hora més al matí, de les 7.30 fins a les 10.30, i a la tarda, de les 13 fins a les 16.30. El gest va ser rebut amb satisfacció per l'esport, tot i que preocupat per les restriccions d'aforament, i amb una indignació absoluta als bars i restaurants, que no veuen "cap avantatge" amb les dues hores de més d'activitat.

Des del Gremi Empresarial d'Hostaleria de Terrassa i Comarca el seu president, Xavier Gómez, explicava ahir que "l'única cosa positiva" de l'ampliació horària és que "desestressa els esmorzars i els dinars. S'eviten les concentracions i ja no haurem de fer la gent fora", comenta el propietari del bar Zurito. Gómez també denuncia que amb l'hora de més al matí i a la tarda "no facturarem més. No hi ha manera de fer dos torns i, per tant, no hi ha cap avantatge" i afegia: "Estem indignats".

El gremi no entén que "els positius puguin sortir per anar a votar diumenge i els sans no puguin anar a sopar, ni als locals d'oci nocturn, ni gaudir de la cultura. El sistema ens maltracta".

Els bars de barri
A Terrassa hi ha més de 800 bars i restaurants, molts dels quals han tancat "puntualment o definitivament. La majoria són bars de barri, els més tocats per la situació", comenta Gómez. Altres estan trampejant com poden.

És el cas de Cafè Central, situat a la Plaça Vella, que sobreviu a la pandèmia i ahir veia l'hora de més al matí i a la tarda com "una mesura insignificant. No crec que fem ni un 1% més de facturació", comentava l'Alex Bonilla, un encarregat.

La cadena de restaurants, amb sis establiments a Catalunya, ha tancat una cafeteria i la resta viu amb una logística "de guerra". "Hem alleugerit l'estoc, comprem l'imprescindible i concentrem els aliments en una sola nevera".

A Terrassa, dels 15 cambrers en plantilla en queden dotze, 9 amb ERTO. Els ajustos els han permès sobreviure fins ara. "Ens ha caigut la facturació un 75% respecte al febrer de l'any passat", expliquen. La terrassa està al màxim pels esmorzars i els dinars. "Tots concentrats en poc temps, no té sentit".

L'esport, ofegat
Als gimnasos celebren la reobertura, especialment els petits. "Tornem amb moltes ganes -comenta Joan Gené, propietari i director d'Anytime Fitness Ègara-, però sense activitat a les nits, ni obertura 24 hores, sense dutxes ni piscina i amb sis persones per sala, ens ho complica molt". L'empresari recorda que encara arrosseguen els sis mesos d'inactivitat de 2020, que va comportar "una baixa de socis per por a la Covid, problemes econòmics i per les restriccions horàries".

A Terrassa, els clubs amb instal·lacions exteriors han superat millor la pandèmia. És el cas del Club Natació Terrassa, que ha pogut mantenir part de les activitats dirigides a l'exterior. Ahir van recuperar l'oferta indoor i ara preparen classes en línia de les activitats recuperades "per als socis que estan a casa".