El Departament de Salut ha posat en marxa un cribatge universal amb PCR a les residències.

Les residències faran un test ràpid d'antígens als visitants

15.01.2021 | 20:46

El Departament de Salut va anunciar ahir que farà un test ràpid d'antígens (TAR) a totes les persones que visitin els usuaris de residències. Si el resultat del cribratge és positiu, no s'autoritzarà la visita i es derivarà el familiar al seu centre d'atenció primària. Aquesta és una de les novetats del pla per intensificar les mesures encaminades a frenar el creixement de contagis de la Covid-19 en aquesta fase d'alta transmissió comunitària.

Salut també ha posat en marxa un cribratge universal amb PCR (mitjançant una mostra nasal) per a tots els residents de totes les residències de gent gran, i als habitatges de persones amb discapacitat, amb l'objectiu de poder prendre mesures adients per frenar-hi l'entrada del virus.

Treballadors
Paral·lelament, es manté el cribratge als professionals que treballen en una residència de gent gran o en un habitatge de persones amb discapacitat, amb una periodicitat setmanal, independentment del risc de rebrot. En el cas de trobar un cas positiu en algun treballador, s'ampliarà el cribratge amb PCR a totes les persones residents. A més, per donar una resposta efectiva als brots en l'àmbit residencial, s'activarà un Equip d'Intervenció Ràpida Territorial, que serà l'encarregat d'establir un sistema de gestió de fluxos per si cal fer derivacions.

Pel que fa a les visites, les residències verdes i taronges seguiran facilitant un mínim d'una visita setmanal, mentre que les que es trobin en vermell hauran de facilitar eines telemàtiques per tal que el resident i la família es puguin comunicar d'una forma àgil.

Un altre dels canvis és que en un període de quinze dies revisables, se suspenen les sortides curtes, és a dir, de menys de tres dies, dels residents. Aquest pla es desenvolupa en paral·lel a tota l'estratègia de vacunació contra la Covid-19.