Les restriccions per a comerços, bars i restaurants continuen fins al diumenge 24 de gener.

El Govern prorroga les restriccions pel virus, mentre creix la pressió a les UCI

14.01.2021 | 21:15

"És cert que el ritme de contagis de la pandèmia no augmenta d'una forma exponencial, però segueix a l'alça, així que necessitem prorrogar set dies més les mesures de contenció del virus perquè estem en una situació complicada; el ritme d'entrada a les UCI es manté; hi ha 498 persones ingressades a les Unitats de Cures Intensives de Catalunya, i sabem que els números creixeran els pròxims dies a causa dels 23 mil casos positius de l'última setmana". Així va justificar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, la decisió del Govern de la Generalitat d'extendre una setmana mes, fins al pròxim 24 de gener (aquest dia, inclòs), les mesures per tal de frenar l'avançament de la Covid-19.

L'anunci implica mantenir les restriccions actuals, vigents a Catalunya des del 7 de gener i que en principi duraven fins diumenge vinent. Entre les limitacions hi ha que no es pot entrar ni sortir del municipi sense una causa justificada. També seguirà el confinament perimetral de Catalunya (excepte per a la mobilitat essencial), així com el confinament nocturn entre les deu de la nit i les sis del matí. Així mateix només podran obrir els comerços que tenen una superfície de venda inferior als 400 metres quadrats, i sempre ho hauran de fer amb un 30 per cent de l'aforament. Els centres comercials seguiran tancats (excepte els que tinguin l'obertura independent i directa des de la via pública). I els bars i els restaurants només podran servir esmorzars i dinars de 07.30 a 09.30 i de 13 a 15.30 hores. La resta del dia tan sols podran oferir menjar per emportar, i fins a les 22 hores. Així mateix, continuaran amb la persiana abaixada les instal·lacions i els equipaments esportius en espais tancats, menys les piscines, que poden obrir, però amb un 30 per cent de l'aforament. Teatres, cinemes i auditoris mantenen el 50 per cent de l'aforament, amb un màxim de mil persones per sessió i assegudes.

500 pacients
A l'hora d'argumentar la pròrroga en les restriccions, la consellera Vergès va indicar que la pressió sobre l'atenció primària continua, donat que els CAP són sovint el primer contacte amb la xarxa sanitària de les persones contagiades. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va apuntar que l'última setmana hi ha hagut un 20 per cent més de malalts ingressats a les UCI. "Estem al llindar dels 500 pacients en aquestes unitats, que és una xifra molt important; per mantenir un cert equilibri necessitem estar en uns mil contagis al dia", va manifestar. Ahir n'hi va haver 4.473 a Catalunya.

Existeix, però, algun indicatiu esperançador. "Per ara no s'ha constatat una acceleració dels contagis després de Nadal; a més, si agafem les dades del dimecres i les comparem amb just dues setmanes enrere -va dir Argimon- hem aconseguit abaixar un 4 per cent el nombre de casos positius, i aquest comportament del virus no l'havíem vist en l'últim mes".