Patinets i bicicletes ahir a la cruïlla de la Rambla d'Ègara amb La Rasa.

Primera jornada de Terrassa a zona 30 sense sancions

11.01.2021 | 20:29

El primer dia de l'aplicació de l'ordenança de Mobilitat va transcórrer ahir sense incidències als carrers de la ciutat, on els egarencs comencen a interioritzar que la velocitat generalitzada a Terrassa ha passat a ser de 30 km/h i no de 50 km/h com fins ara. Des d'ahir, només es podrà circular a 50 km/h a les avingudes i als carrers de dos carrils de circulació degudament senyalitzats.

Fonts municipals informen que ahir va ser un dia sense incidències i sense multes. La Policia Municipal té previst fer una campanya de sensibilització durant els primers dies d'aplicació de l'ordenança.

A banda, aquesta setmana l'Ajuntament espera rebre els cartells que anunciaran als accessos a la ciutat que Terrassa passa a ser zona 30. A l'interior de la ciutat, es mantenen les plaques de 50 km/h existents i s'instal·laran noves plaques de 30 km/h a alguns vials, al ritme habitual de senyalització viària.

Entre les novetats més destacades de la nova ordenança hi ha el nou límit de velocitat a 30 km/h a la major part de la ciutat, que serà de 20 km/h a les vies de plataforma única i de 10 km/h pels vehicles que circulin per àrees de vianants.

L'ordenança regula per primera vegada els patinets elèctrics. Podran circular persones a partir dels 14 anys i hauran de portar casc fins als 16 anys.

Tant patinets elèctrics com bicicletes hauran de circular per la calçada, per carrers de 30?km/h o menys i s'aconsella que ho facin pel centre del carril. L'ordenança permet que circulin dos vehicles en paral·lel per un mateix carril.

L'ordenança estableix que als carrers amb límit de 30 km/h o inferior, bicicletes i patinets (VMP) tenen prioritat sobre els cotxes, però no sobre els vianants. Per norma, ni uns ni altres poden circular per les voreres. Sí que poden fer-ho pels espais de vianants, respectant la prioritat de pas de les persones i no superant els 10 km/h.

Per la vorera i a gran velocitat
Una passejada per la ciutat permetia comprovar ahir que els conductors de patinets elèctrics encara no han interioritzat les noves limitacions. A l'àrea de vianants del centre i a alguns carrers de la ciutat es van veure patins circulant per les voreres i a gran velocitat.

Les motos també van continuar estacionant ahir sobre la vorera. L'ordenança de Mobilitat prohibeix fer-ho, però inclou una moratòria d'un any en l'aplicació. Durant els dotze mesos vinents, fins a l'11 de gener de 2022, es demana als conductors de motocicletes i ciclomotors que formin una única filera sobre les voreres i sempre en paral·lel a la vorada.