Indignació al sector de l'hostaleria per les noves mesures de la Generalitat

Indignació al sector de l'hostaleria per les noves mesures de la Generalitat

18.12.2020 | 20:52

La indignació dels hostalers, que les batzegades en les decisions governamentals havia posat al límit en els últims mesos, s'ha desbordat amb la decisió de la Generalitat d'endurir les restriccions per a bars i restaurants: a partir del dilluns, i fins a l'11 de gener, només podran obrir per a servir esmorzars i menjars de 7.30 a 9.30 del matí i de 13 a 15.30 hores. Els establiments que hacin menjar per emportar també podran servir sopars de 19 a 22 hores. "Estem molt indignats, molt cabrejats. Sempre som els dolents de la pel·lícula", va dir ahir Xavier Gómez, president del Gremi d'Hostaleria de Terrassa i Comarca. Si per ell fora, va anticipar, els locals haurien d'unir-se per a desobeir, tots, aquestes ordres.

"Cessar l'activitat els dies festius a les 15.30 hores? A qui se li ha ocorregut? I servir esmorzars en dues hores, provocant precisament massificacions? Qui hagi decidit això no té ni idea", va denunciar Gómez, fart, com el seu gremi, com altres gremis del mateix sector, amb les resolucions de la Generalitat per a, suposadament, frenar els contagis de coronavirus.

Una federació de restauradors acusa a la Generalitat d'arruinar al sector "imposant restriccions arbitràries, ineficaces, desproporcionades i contraproduents". El Govern va fer públic ahir l'anunci de les noves mesures. Poc després, la Federació d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va qualificar la decisió "d'innaceptable". Suposarà, diuen, "la ruina definitiva de l'hostaleria catalana". La federació demanarà una reunió urgent amb la Generalitat i si no hi ha una rectificació, "estudiarà impugnar-les davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalnya (TSJC) i demanar mesures cautelars urgents".

"A tal efecte, volem recordar a la Generalitat que les activitats de restauració no han estat mai el problema ni la causa de l'empitjorament dels indicadors de la pandèmia i així ho avala la darrera actualització de les dades de la pandèmia feta pública pel Ministeri de Sanitat", destaca l'entitat. I afegeix que, segons les dades de l'última actualització del ministeri, "tan sols un 0'6% dels nous brots notificats han tingut origen en l'àmbit de la restauració, xifra que disminueix fins a un 0'4% si parlem de casos". A més, aquest percentatge constitueix únicament un 2% dels nous brots notificats amb origen en l'àmbit social, "sent que més de el 80% dels mateixos provenen de reunions de familiars i amics, les quals encara augmentaran més ara amb les noves restriccions horàries doncs la gent soparà i es reunirà en llocs molt menys segurs".

La conclusió és molt clara, per a la Fecasarm: "Els locals legals de restauració i d'oci nocturn en format restauració són espais totalment segurs, perquè en els mateixos hi ha mesures de control, ordre, seguretat i protecció de la salut, el que no succeeix en un altre tipus d'espais on la gent s'amuntega, comparteix ampolles i no hi ha cap tipus de control d'aforament ni registre d'assistents, activitats que ara augmentaran encara més. És evident que aquesta nova restricció horària per franges erradicant del tot l'apat del sopar és una total irresponsabilitat".

David López, el president de la federació, recorda que "el virus no es transmet més en funció de l'hora de tancament de les activitats ni existeix cap base científica que recolzi que tancant abans les activitats legals hi ha menys tranmissió del virus, doncs existeixen mecanismes més proporcionats per corregir els excessos. Justament aquest va ser el criteri sentat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en la seva interlocutòria de 31/7/2020 en un procediment instat per la Fecasarm". Aquesta entitat agrupa principalment locals de restauració i oci nocturn quina viabilitat econòmica depèn en més d'un 60% de la franja nocturna: "Ja fa pocs dies varem advertir de que si no s'ampliaven horaris durant la nit de Nadal, Cap d'Any i festius hi hauria moltes mes reunions i festes il·legals, les quals amb la nova mesura anunciada de tancament més enllà de les 15.30 es multiplicaran encara més".

Els hostalers diuen que la Generalitat "obvia alternatives menys ruinoses i menteix quan als ajuts". La Fecasarm assenyala que es podrien aplicar avenços tecnològics i científics, com tests ràpids, apps de control, registre d'assistents, sistemes de ventilació d'oxigenació cel·lular amb nanofiltratge de partícules o revisió i control d'aforaments, "abans que les restriccions arbitràries i desproporcionades anunciades", i més quan els ajuts econòmics aprovats fins a la data son del tots insuficients per garantir la viabilitat i supervivència de la majoria d'empreses. El que va dir el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, alló de que "a cada mesura restrictiva una mesura d'ajut", ha resultat ser "una gran mentida". Aragonès va matitzar ahir que s'aprovaran les ajudes que es puguin "dins les nostres possibilitats".

Desproporcionat
Joaquim Boadas, secretari general de la Fecasarm, assegura que "no existeix cap voluntat política d'ajudar al nostre sector, ningú s'esforça el més mínim per buscar alternatives a les restriccions desproporcionades que s'imposen arbitràriament i els dirigents que les aproven no son conscients dels danys col·laterals que comportaran ja que, aquestes mesures, afecten a milers de families que es veuran abocades a la ruina i que ja tenien les seves previsions i compres fetes. I això arrossegarà a milers de proveidors i productors". La entitat insisteix en que el TSJC ha dictaminat aquesta setmana que és obligació de l'administració cercar noves i millors mesures "però ja queda clar que no s'està fent", diu la federació.

Els bars i restaurants només podran obrir per servir esmorzars i dinars i hauran de tancar aquells establiments de restauració i gimnasos que estiguin en centres comercials. Les mesures, que seran revisades el 28 de desembre, admeten excepcions per als dies festius de Nadal: les activitas socials es podran ampliar a un màxim de deu persones, sempre i quan coincideixin un màxim de dues bombolles de convivència. La resta de dies se seguirà el límit de sis persones. S'amplia l'horari de toc de queda per la nit de Nadal i la de Cap d'Any (el confinament començarà a la una de la matinada) i la nit de Reis (començarà a les onze de la nit).