Per regions, els Reis són els favorits a Andalusia (65%), Madrid (57%) i Catalunya (48%).

Els Reis d'Orient guanyen la partida al Pare Noel

18.12.2020 | 20:52

Més de la meitat de les famílies espanyoles (54%) celebra en major mesura l'arribada dels Reis d'Orient, la nit del 5 de gener, que la de Pare Noel, la nit de Nadal. L'arribada de Santa Claus és l'opció preferida només per al 15% de la població, mentre que un terç, el 31%, reconeix que commemora totes dues celebracions per igual.

Per comunitats autònomes, Andalusia és la regió amb més fervor cap als Reis d'Orient, un 65%, enfront d'un 9% que prefereix l'arribada del Pare Noel i un 27% que gaudeix de totes dues celebracions per igual. A Madrid el percentatge que s'inclina pels Reis d'Orient se situa en un 57%; pel Pare Noel, un 12%; i tots dos per igual, un 32%.

A Catalunya, malgrat existir el Tió, els Reis d'Orient són la celebració més seguida pel 48% dels catalans i catalanes, igual que a la Comunitat Valenciana, on és un 43% de la població qui prefereix els Reis Mags i un 23% el Pare Noel.

Al País Basc, on es manté la tradició de celebrar l'Olentzero, només un 25% de les famílies es decanta pels Reis d'Orient. La majoria, el 40%, celebra l'arribada del Pare Noel, i la resta commemora totes dues celebracions per igual. La mateixa tendència es dona a Galícia, amb un 35% de famílies que prefereixen el Pare Noel, un 30% els Reis d'Orient i un altre 35%, tots dos per igual.

Aquestes són les conclusions que reflecteix l'estudi que ha fet una coneguda cadena d'alimentació i supermercats a través d'una enquesta quantitativa a una mostra de 1.202 consumidors i consumidores. En l'informe, la cadena explica que encara que el context, significativament influït per la Covid-19 i les seves conseqüències, pot impactar en el pressupost destinat per a la compra de joguines enguany, el seu estudi reflecteix que la intenció de compra i la despesa se situen en xifres similars a les de 2019.

De fet, gairebé més de la meitat (prop d'un 60%) dels pares i mares espanyols asseguren que tenen previst destinar el mateix pressupost que l'any passat a la compra de joguines aquest Nadal, mentre que un 37% assegura que enguany gastarà menys, i només un 4% té previst augmentar el seu pressupost per a aquesta partida. En concret, 4 de cada 10 indiquen que la partida destinada a aquestes compres serà d'entre 100 i 200 euros, mentre que el 22% destinarà menys de 100 euros a aquesta partida, un percentatge similar al d'aquelles famílies amb un pressupost de fins a 300 euros, un 17%.

L'estudi també demostra que els pares i mares espanyols no volen deixar les compres nadalenques de joguines per a l'últim moment. Per això, un 60% afirma que tenen les seves compres fetes fins a un mes o un mes i mig abans de Nadal.