Membres de la PAH al Raval, on van fer una crida al lloguer social i a l'aturada de desnonaments.

La PAH reclama sancions pels bancs amb habitatges buits

11.11.2020 | 21:03

Membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) van exigir ahir, al Raval, que els ajuntaments (citant al de Terrassa) sancioni a aquells bancs i grans tenidors d'habitatges buits que no faciliten el lloguer social. El col·lectiu va denunciar que les administracions públiques no estan esprement la llei en la seva potència i que així permeten i són còmplices dels desnonaments.

La protesta pública de la PAH, convocada a tot Catalunya, va comptar aquí amb diversos parlaments, entre ells el de dos testimonis de persones que estan en condicions molt vulnerables. La primera persona a relatar la seva situació va ser l'Antonio, qui emocionat va explicar que fa cinc anys que demana un habitatge amb lloguer social i que no ha estat possible.

La Belén, mare d'una nena de set anys, el va rellevar en la paraula. La mare va dir que es trobava en el mateix escenari. L'Antonio i la Belén van comentar que estaven ocupant un habitatge de manera anòmala però perquè no hi havia més opció, ja que no els hi han donat l'alternativa de pagar un preu de lloguer assequible.

Membres capdavanters de la PAH a Terrassa van explicar que, actualment, hi ha fins a 16 casos de persones a qui no els hi han donat l'oportunitat d'abonar un lloguer social i que tenen un lloc on residir gràcies a la plataforma i a la seva lluita. La Paqui, una de les portaveus, va ser molt explícita. "Bancs i fons voltors se salten la llei i ajuntaments i Generalitat no els hi posen cap sanció". Una sanció que pot arribar fins a 90.000 euros segons la normativa.

Reiteració
Aquesta és la segona vegada en poques setmanes que el col·lectiu de la PAH fa un acte al Raval. El primer va ser el 8 d'octubre. Ho va recordar en Raúl, en la seva intervenció, i va destacar que "aquell dia ja vam reclamar les sancions i no s'ha complert". L'acció de la PAH no va eludir les consignes de protesta sobre l'emergència social d'habitatge: "Un desnonament, una sanció". I es va donar per acabat quan uns representants del col·lectiu van demanar entrar a l'Ajuntament per lliurar el comunicat reivindicatiu. En el seu escrit, la PAH vol garantir els reallotjaments dignes per a totes aquelles persones i famílies afectades per impagaments, execució hipotecària, renovacions de contractes de lloguer o ocupació en precari i desdonament. Demanen també que s'iniciïn els procediments contradictoris per a la cessió obligatòria de pisos buits propietat de grans tenidors i es faci un cens d'aquests pisos al municipi. Reclamen que es convoqui la mesa d'emergència i no hi hagi més demores, així com sancionar els talls de subministraments bàsics.