La velocitat de propagació baixa, però la pressió als centres hospitalaris encara puja, tot i que menys.

Augmenten els ingressos per Covid i hi ha 21 persones a la UCI

06.11.2020 | 21:18

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, afirmava ahir que a Catalunya "hem passat el pic de contagis" de la segona onada de la Covid-19, tot i que en l'àmbit assistencial encara continuem en "una situació d'elevada pressió" si bé és cert que "estem començant a notar una desacceleració de l'augment de la pressió assistencial".

A hores d'ara la pressió continua als centres hospitalaris, també els egarencs. Les darreres dades epidemiològiques facilitades ahir pels hospitals de Terrassa confirmen que els pacients ingressats a la ciutat encara superen el llindar dels 200, concretament 201, una xifra que resta estable tota la setmana.

Les dades, que reflecteixen l'atenció de pacients egarencs i també procedents d'altres municipis propers tant a MútuaTerrassa com a l'Hospital de Terrassa, marquen una certa estabilitat a les UCI, on actualment atenen a 21 pacients crítics i sis a unitats de semicrítics.

Concretament l'hospital Universitari de MútuaTerrassa atén 97 pacients en planta, 11 més que dilluns, i 8 a l'UCI, a banda de sis persones a semi-intensius. Pel que fa a l'Hospital de Terrassa, ahir hi havien ingressats en planta 77 malalts de Covid i 13 a l'UCI.

Marc Ramentol va explicar ahir que a Catalunya "la pressió assistencial continua pujant però a menys ritme", i va afegir que caldrà veure si és una tendència que es manté i com evoluciona perquè va recalcar que "el sistema no pot mantenir durant molt de temps aquesta pressió".

Ahir la Rt, la velocitat de propagació del coronavius, havia baixat i es va situar en 0,94, però "el risc de rebrot continua molt alt", és de 731. La taxa de positius confirmats per PCR és de 378,34 per cada 100.000 habitants. A més, entre el 27 d'octubre i el 2 de novembre s'han fet 230.990 PCR i la positivitat d'aquestes proves ha baixat lleugerament i s'ha situat a l'11,39% del total. També ha baixat la mitjana d'edat de les persones amb Covid-19 a Catalunya, que en aquests moments frega els 40 anys.

La privada torna al sistema públic
Durant la roda de premsa, el secretari general de Salut també va anunciar que "els centres de la xarxa privada i les mútues d'accidents de treball s'integraran temporalment en el sistema públic de salut", tal com es fa fer durant la primera onada de la pandèmia, en el marc de l'estat d'alarma.

El Departament de Salut ha acordat la mesura per les previsions i l'escenari d'increment de pacients a l'UCI en els dies vinents a tota Catalunya. "És el nostre deure anticipar aquest augment de la pressió assistencial que preveiem pels dies vinents en el sistema públic", va afirmar Ramentol.