Les càmeres de control s'instal·laran en punts on s'acumula la brossa per l'incivisme sistemàtic.

Càmeres de control per reduir l'incivisme en dipositar residus

29.10.2020 | 21:15

La imatge de contenidors desbordats de bosses d'escombraries i deixalles, sovint amb mobles o altres voluminosos dipositats durant dies a terra, s'ha convertit en habitual a la ciutat i fins i tot s'ha agreujat durant la pandèmia. Amb la voluntat de començar a revertir la situació, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va anunciar ahir que es treballa en la compra de càmeres per instal·lar en 30 punts negres de la ciutat. "En concret es tracta de punts conflictius de neteja on la brossa s'acumula a conseqüència d'un incivisme sistemàtic", va dir.

Aquesta és una de les iniciatives que formen part d'un "Pla de mesures urgents per potenciar i reforçar la neteja de l'espai públic i la recollida de residus a la ciutat" que el mateix Ballart va presentar ahir a l'Ajuntament, acompanyat de la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares; i del regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero.

A banda de detectar els actes incívics, l'objectiu de les càmeres és la proactivitat del servei municipal, tant en les recollides com en el seguiment i el control de les deixalles acumulades.

"La situació de la neteja a Terrassa és complicada, no és la que volem", va admetre Ballart, que va apuntar a més que "des del Govern municipal compartim el malestar de la ciutadania i ens veiem en l'obligació d'explicar què passa i de com volem posar remei".

Baixes a Eco-Equip
Una de les causes que, segons l'alcalde, expliquen l'agreujament de la situació de la brutícia a la ciutat és el nombre de baixes a Eco-Equip, l'empresa municipal que gestiona el servei de recollida de residus a Terrassa. En l'actualitat, n'hi ha un total de 100 baixes (25 de les quals a conseqüència de la Covid-19), "aquest centenar de baixes representa un 25 per cent del total de la plantilla", segons va apuntar el regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero.

Aquesta situació -va dir Ballart- "condiciona "el dia a dia i els torns de recollida", a més d'indicar que "volem veure què passa a l'empresa per tal que hi hagi aquest nombre de baixes estructurals".

Dins del paquet de mesures urgents per reduir la brutícia a la ciutat, l'alcalde va anunciar la contractació d'un total de 100 persones a Eco-equip. D'aquestes, 8 d'elles ja estaven ahir treballant i 32 s'hi han incorporat avui. La resta ho faran en els pròxims dies. Aquests professionals es destinaran principalment a la recollida de mobles i voluminosos, i a la campanya de recollida de la fulla.

Una altra de les actuacions és l'arribada, la setmana vinent, de quatre vehicles nous de recollida de residus per tal d'incrementar i modernitzar la flota d'Eco-equip. Es tracta de quatre camions Iveco amb carrosseria Ros Roca de recollida lateral; dos dels quals, adquirits per l'Ajuntament amb fons IFS (Inversions Financerament Sostenibles) del 2019; i dos camions més amb càrrec al pressupost d'inversions d'Eco-equip per al 2020, que tenen un cost total d'1.035.000 euros.

Quarta línia lateral
D'aquesta manera, a partir del pròxim 9 de novembre, començarà la implantació de la quarta línia de recollida lateral, que està previst que es faci en deu nits a diversos barris de la ciutat (Roc Blanc, Escola Industrial-Cementiri Vell, Les Fonts, Ègara, Segle XX, Ca n'Anglada, Centre, Can Boada Casc Antic, Torre-sana i Can Palet). L'alcalde també ha indicat que, durant el primer trimestre del 2021, s'implantarà la cinquena línia de càrrega lateral.

Una altra de les iniciatives de xoc anunciades en el pla és que el nombre d'inspectors de residus passarà de 8 a 16 persones. Aquest servei garanteix el control de les bateries de residus i sanciona les persones que incompleixen la normativa.

Finalment s'iniciarà una campanya informativa a la ciutadania sobre el bon i el mal ús dels contenidors, amb cartells informatius als edificis d'habitatges de la ciutat.

També s'intervindrà en les bateries de contenidors, donat que col·locarà un adhesiu a terra en aquells punts en els quals s'hagi identificat un infractor.