Josep Lluís Trapero, durant el judici.

El Govern celebra la resolució i parla de "causa general"

21.10.2020 | 19:59

El Govern de la Generalitat va celebrar la sentència, però no va aclarir si el restituirà al capdavant dels Mossos d'Esquadra. L'executiu va urgir la llibertat dels presos en considerar que la resolució està "desmuntant" la "causa general" contra l'independentisme.

El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, va afirmar: "La pregunta és òbvia (...) Què fan els presos polítics a la presó quan s'està desmuntant la causa general contra l'independentisme?". Segons Aragonès, l'absolució de Trapero qüestiona la condemna al llavors conseller d'Interior, Joaquim Forn. Aquest, en un missatge a Twitter, va asegurar sentir una "immensa alegria" per l'absolució de la cúpula d'Interior i va advertir que amb la resolució de l'Audiencia Nacional "s'obren encara més dubtes sobre la sentència del Suprem".

L'advocada Olga Tubau, que ha exercit la defensa de Trapero i Laplana, va destacar que l'absolució "restableix el seu honor professional" i el del cos dels Mossos d'Esquadra, després que durant els tres anys de procediment s'ha "qüestionat" la seva professionalitat. Segons Tubau, l'absolució de tots dos comandaments "fa justícia" i permet demostrar que "mai van actuar amb connivència política, sinó aplicant únicament i exclusivament criteris policials, donant compliment a ordres judicials i vetllant en tot moment per la seguretat ciutadana i l'ordre públic". També els Mossos, en el seu perfil oficial de Twitter, van celebrat que Trapero i Laplana hagin estat absolts: "La seva tasca de servei públic i gran professionalitat són reconegudes".

Agafar-se un temps
L'exconseller d'Interior Ramon Espadaler (Units), que va ser qui va nomenar Josep Lluís Trapero comissari en cap, va recomanar "agafar-se un temps" abans de decidir el futur del major i la seva possible tornada a llocs de comandament, mentre que l'exdirector dels mossos Albert Batlle -que va proposar Trapero com a major- va assegurar que cap dels quatre acusats es mereixia el "calvari" que han hagut de passar.

El Sindicat de Comandaments dels Mossos d'Esquadra (SICME) va mostrar la seva satisfacció després del "dany irreparable" que ha suposat el procés judicial, en el qual s'ha volgut "criminalitzar injustament" tota la policia de la Generalitat. També l'Associació Professional de Comandaments de la Policia de Catalunya (COPCAT) va celebrar que les absolucions de Trapero i Laplana posi fi a "setges partidistes i interessats".