L'egarenc Pere Soler, en el judici a l'Audència Nacional, a Madrid.

Pere Soler, absolt de sedició

20.10.2020 | 21:57

Pere Soler està lliure de culpa. Segons la cadena SER, la Secció Primera de l'Audiència Nacional ha absolt per majoria dels vots del tribunal l'advocat terrassenc, jutjat per sedició per la seva actuació com a director dels Mossos d'Esquadra en el referèndum de l'1 d'octubre. La sentència absol al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, del delicte de sedició del qual havia estat acusat i pel qual li reclamaven 10 anys de presó. Tampoc contempla l'alternativa de desobediència que va reclamar la Fiscalia de l'Audiència Nacional, segons fonts jurídiques.

En la seva sentència, que serà notificada avui dimecres a les parts, els magistrats també absolen a la intendent Teresa Laplana i als caps polítics del cos policial, César Puig i l'egarenc Pere Soler. Segons les fonts jurídiques consultades, la sentència absolutòria compta amb els vots favorables del ponent, Ramón Sáenz Valcárcel i del magistrat Francisco Vieira, mentre que el tercer membre del tribunal, la presidenta de la Sala penal, Concepción Espejel, ha emès un "llarg i dens" vot particular discrepant amb la posició de la majoria.

El tribunal no ha considerat acreditat que Trapero i la resta d'acusats, en col·laboració amb els polítics independentistes jutjats pel Tribunal Suprem, intentessin impedir o dificultar el compliment de les ordres dels tribunals de justícia, amb l'objectiu d'aconseguir els seus plans secessionistes. El tribunal no concedeix pes condemnatori al relat d'una dels principals testimonis de l'acusació, el coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos.

Com va fer Pere Soler, el major Trapero va negar al llarg del judici que desobeís el mandat dels tribunals que van intentar detenir el referèndum de l'1 d'octubre. Trapero va manifestar, al costat d'altres policies autonòmics que van recolzar la seva versió, que fins i tot va idear un pla per a detenir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, si declarava la independència i li ho ordenava la justícia.

Antecedents
Al juny, el fiscal va anunciar la rebaixa de la seva acusació al major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero de 11 anys de presó per rebel·lió a 10 anys per sedició, i va oferir com a alternativa poder condemnar-lo a 60.000 euros de multa per desobediència, el que el lliuraria de la presó. El terrassenc Pere Soler, exdirector dels mossos, també es veia beneficiat per aquesta rebaixa fiscal.

La decisió de retirar l'acusació pel delicte de rebel·lió d'acord amb la sentència del "procés", a més de Trapero i Soler, beneficiava un tercer acusat que també s'enfrontava una petició d'11 anys de presó: l'exsecretari general d'Interior César Puig. Era el segon de l'exconseller Joaquim Forn, condemnat a 10 anys i mig per sedició.

D'aquesta manera, el tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, va reduir la seva petició de pena per aquests tres acusats en 10 anys de presó per sedició i, en cas que el tribunal no consideri provat aquest delicte, oferia com a alternativa condemnar-los a 60.000 euros de multa a cadascun per desobediència i inhabilitació especial per 1 any i 8 mesos. Pel de- licte de sedició, el fiscal reclamava també la inhabilitació absoluta equivalent als anys de condemna.

Per a una altra persona acusada, la intendent dels Mossos Teresa Laplana, va mantenir la seva petició de 4 anys per sedició amb l'alternativa de 30.000 euros de multa i un any d'inhabilitació per desobediència.