El Forn de la Rutlla, on Cristina Jover va escriure un dietari inèdit, durant la Guerra Civil.

El Forn de la Rutlla tanca avui després de 160 anys d'història

16.10.2020 | 21:28

L'any 1860, Cristina Aurell i Avellaneda va obrir al número 2 del carrer de la Rutlla un establiment de forneria que ha mantingut la seva activitat durant 160 anys. Fins avui. Aquesta tarda a les vuit, el Forn de la Rutlla tancarà les portes per sempre. Mercè Gorina, la persona que des de 1988 regenta aquest comerç, dels més antics de Terrassa, on moltes generacions hi han comprat pa artesà, panets, llonguets, coques i ensaïmades, no farà cap acte de comiat. "Estic com de dol."

El Forn de la Rutlla té una història llarga i fascinant, i amb alguns elements sorprenents, que gràcies al col·leccionista Rafel Comes (a la seva erudició i la seva generositat) podem si més no apuntar. La fundadora, Cristina Aurell, es va casar amb el sastre Agustí Jover i Marquet, que va morir el 1888. Ella va faltar el 1922 i en els darrers anys de la seva vida el forn el portava un dels fills, Eusebi Jover i Aurell. D'aquí que comencés a ser conegut popularment com a Cal Jover.

Eusebi Jover es va casar amb Dolors Soler i Grau, i el forn va passar després a la seva filla. Cristina Jover Soler es va casar amb Josep Llonch i Marcet, traspassat de mort natural el 1938, a 42 anys. Cristina Jover, que es queda vídua amb 41, va escriure un dietari durant els anys de la Guerra Civil. Un text inèdit, desconegut, que només existeix en el manuscrit, que Comes va aconseguir i és a la seva col·lecció de documents de Terrassa. Quan ens comenta el que recorda de la seva lectura, ens fa venir salivera de llegir-lo. "Són confessions personals, molt delicades. Està escrit durant la Guerra Civil, però no en parla massa. Hi aboca més els seus problemes personals, la seva condició de vídua encara jove, i les temptacions que té amb altres homes." Va ser escrita al Forn de la Rutlla una obra literària estimable, o si més no, un valuós testimoni de la societat terrassenca dels anys de la Guerra? Això s'ha de mirar.

"Pa viena i de luxe i croissants"
D' altra banda, l'establiment va guanyar un diploma d'honor i una medalla d'or al VI Congrés de Flequers, celebrat en el marc de l'Exposició Universal de Barcelona de 1929. I una altra medalla d'or a l'Exposició Universal de Brussel·les de 1931. Per un anunci posat aquell any a la premsa podem saber que tenia "pa integral, de Viena i de luxe i croissants. Càmera frigorífica".

Un client que ja ho era de petit, Manel Fabra, recorda que en jubilar-se la família Jover, sense fills, el forn el van agafar quatre germans, de cognom Sallent. Després se'l va quedar Paquita Carrasquer, una dependenta que havia entrat ja amb els Jover. En jubilar-se aquesta, va passar al seu nebot Joan, que va morir jove. La seva vídua, Mercè Gorina, l'ha continuat fins avui.