Terrassa d'un bar buida de clients al carrer Major.
La crisi del coronavirus

La Generalitat endureix a Terrassa les mesures contra el coronavirus

12.10.2020 | 19:26

Terrassa torna a estar en el punt de mira de les autoritat sanitàries catalanes en la lluita contra la pandèmia del coronavirus. Les mesures de restriccions s'enduriran a la ciutat i d'altres localitats del Vallès Occidental en les properes hores, quan es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) unes directrius que busquen limitar al màxim l'activitat social i l'aforament dels bars, prohibint el consum en barra.

El Procicat, dirigit pels departaments d'Interior i Salut, va aprovar ahir la proposta de mesures especials a municipis del Vallès Occidental "per reduir l'augment de contagis de Covid-19". Aquestes mesures entraran en vigor quan es publiquin en el DOGC (segurament demà) i s'aplicaran durant quinze dies. Els municipis afectats per la resolució són: Terrassa, Viladecavalls, Matadepera, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Badia, Barberà, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola, Polinyà, Ripollet, Sabadell, Sant Quirze i Sentmenat. O sigui, les localitats que agrupen la immensa majoria de vallesans.

En aquestes poblacions "es demana a la ciutadania que es quedi a casa tant com pugui i que redueixi al màxim l'activitat social i limiti els contactes, tant com sigui possible, a les persones que integren el grup de convivència habitual". La Generalitat recorda que estan prohibides les reunions socials de més de sis persones.

Segons el Procicat, caldrà també intensificar la prevenció als centres de treball, "adoptant mesures de neteja i desinfecció, i garantint la ventilació dels espais i edificis". S'ha de posar a disposició dels treballadors aigua i sabó o gels hidroalcohòlics i garantir les distàncies de seguretat interpersonals i l'ús de mascareta obligatori. I s'han d'adoptar mesures "per evitar la coincidència massiva de persones, tant treballadors com clients o usuaris". Quan la naturalesa de l'activitat laboral sigui possible, caldrà potenciar l'ús del teletreball.

Les noves directrius afecten també els actes religiosos com casaments, celebracions o cerimònies fúnebres, que hauran de limitar l'assistència al 50% de l'aforament. En l'àmbit de l'hostaleria i la restauració s'eliminarà el consum en barra i sempre s'haurà de fer a la taula. També es limitarà l'aforament tant a l'interior com a l'exterior un 50%. L'horari de tancament d'aquests establiments serà a la una de la matinada com a màxim. "Sempre que sigui possible, s'haurà d'utilitzar preferiblement servei a domicili i comandes per emportar", destaca la Generalitat.

Pel que fa a l'activitat comercial, "s'haurà de dur a terme evitant qualsevol aglomeració". Tant en espais tancats com en espais a l'aire lliure la distància física de seguretat s'establirà en 1,5 metres. L'aforament màxim permès és l'equivalent a 2,5 metres quadrats per persona. Interior i Salut afirmen que es podran dur a terme les activitats culturals d'arts escèniques i musicals, cinema o exposicions tant en recintes estables, com ara teatres, cinemes, carpes de circ o similars, com a l'aire lliure, però sempre que l'aforament no superi el 70%. L'aforament de les activitats esportives també es limitarà a un 50%.

Els contagis han pujat a Terrassa. Sobre tot, a zones dels àmbits del CAP Terrassa Est i el CAP Terrassa Oest. Divendres passat, el Departament de Salut va començar a fer proves PCR porta a porta en alguns edificis. Aquesta intervenció comunitària pretenia detectar casos positius asimptomàtics en sectors amb una alta incidència d'infectats. L'acció preventiva volia trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. Per a demà dimecres estava prevista un actuació similar a la iniciada divendres, en aquest cas en una zona del CAP Terrassa Oest. El divendres havia a la ciutat 98 persones ingressades per Covid-19 en centres sanitaris. Dotze pacients estaven a les UCI.

Xavier Gómez, president del Gremi d'Hostaleria de Terrassa i Comarca, va minimitzar ahir l'impacte de les noves directrius en el sector. Gairebé tots els responsables de negocis compleixen l'aforament del 50% i des del gremi ja es recomana que no hi hagi consum en barra: "És el que hi ha i no podem fer res. Hem de sobreviure entre tots".