Participant en el mòdul formatiu CoVIDCos.

Aprendre a protegir-se de la Covid amb realitat virtual

02.10.2020 | 21:08

Des que l'escriptor nord-americà de ciència-ficció Stanley G. Weinbaum va concebre la realitat virtual, l'any 1935, al relat "Les ulleres de Pigmalió", la representació simulada per mitjans informàtics d'entorns i coses ha fet un llarg camí, i ja és una eina habitual en molts àmbits. Ara, l'anomenada realitat virtual immersiva (RVI) permet una interacció dels usuaris amb un món simulat gairebé igual que si hi haguessin entrat físicament.

I amb aquesta eina, l'Hospital Universitari Mútua Terrassa acaba de dur a terme la prova pilot d'un programa formatiu per facilitar la protecció dels sanitaris que treballin amb pacients afectats per la Covid-19. Hi han participat prop de 130 professionals, de diferents plantes d'hospitalització, la Unitat de Cures Intensives, el Servei d'Urgències, Radiologia i les àrees de Maternitat, Sala de Parts i Salut Mental.

Aquest mòdul formatiu, anomenat CoVIDCos, pretén millorar el coneixement dels professionals sanitaris en la col·locació i retirada de materials de protecció individual (EIPs). Amb els exercicis i activitats desenvolupats amb RVI es recorden i es practiquen les seqüències "que cal dur a terme a l'hora de posar-se i treure's els EPIs i altres materials de protecció en la interacció amb pacients Covid-19 en diferents escenaris", expliquen fonts de MútuaTerrassa. "L' aplicació possibilita al professional l'elecció entre una pràctica completa o una seqüència concreta i per cadascuna d'aquestes es defineix una combinació de peces de roba i l'ordre exacte en què cal col·locar-se-les i retirar-les".

La Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa, en col·laboració amb la Unitat de Control d'Infeccions i l'Àrea de Formació Contínua d'Infermeria, ha dissenyat i promogut aquest projecte. La tria de la RVI es deu al fet que "constitueix una opció de formació ràpida i que permet l'actualització de continguts de forma senzilla així com l'optimització de recursos".

I després del cos, el cor
El mòdul CoVIDCos ha despertat molt interès entre els professionals pel fet que permet actuar (de manera individual o grupal) sense equipament de protecció real i es pot repetir moltes vegades, mantenint la seguretat i minimitzant riscos. I després del CoVIDCos, aviat es posarà en marxa el CoVIDCor, és a dir, un altre programa del mateix projecte formatiu, en aquest cas per facilitar l'acompanyament emocional de les persones que formen part dels equips sanitaris.

L'objectiu del CoVIDCor és incidir en la millora de la gestió de les emocions en la pràctica assistencial. Mútua Terrassa, doncs, reforça la formació dels seus professionals entenent-la com "un element clau per a l'adquisició de coneixements en el marc d'un nou escenari, exigent i canviant".