Tram del carrer del Consell de Cent on estava situat el bar musical.

Tanca el bar denunciat per conflictes a Sant Pere Nord

25.09.2020 | 21:13

El bar considerat epicentre de conflictes durant els caps de setmana en una zona de Sant Pere Nord ja no existeix. Ha tancat les seves portes després d'accions de la policia, de campanyes veïnals, de batalles campals com la que es va desencadenar el 22 d'agost passat i va acabar amb quatre detinguts.

El bar musical era al carrer del Consell de Cent, entre la Rambla de Francesc Macià i el carrer del Doctor Calsina. Els seus responsables van retirar dies enrere el rètol de la façana: El Coro, es deia el local.

Aquest diari va publicar el 29 d'agost un article, un més, sobre els problemes de convivència generats en la zona durant els caps de setmana, uns problemes que havien provocat queixes veïnals davant l'Ajuntament i fins i tot una recollida de signatures que a l'abril del 2019 va fer apilament de 163 suports en tot just dos dies. Veïns del sector es van reunir diverses vegades amb representants municipals. Telefonaven a la policia quan tornaven sentir crits, a veure baralles, a apreciar accelerades de vehicles, a sortejar cristalls trencats i taques de sang en les voreres.

El veïnat se sentia burlat. Hi ha residents que van decidir fer tot el possible per a marxar de casa els caps de setmana i així no haver de suportar el calvari nocturn. Uns altres es van pagar de la seva butxaca finestres especials per a aïllar-se del soroll exterior.

La Policia Municipal tenia un expedient voluminós. Unitats d'aquest cos i dels Mossos d'Esquadra han acudit moltes vegades a aquest enclavament de Sant Pere Nord en els últims anys. Un dissabte, a la fi de setembre del 2019, un espectacular operatiu policial, de mossos (inclosa la unitat canina) i agents locals, va inspeccionar el local i va acabar detenint una persona i interposant un munt de denúncies administratives.

Segons la policia, en el local hi havia 197 persones, quan el seu aforament era de de 93. Els mossos van detenir un individu perquè tenia pendent una ordre de cerca i van cursar quatre denúncies per tinença de drogues. I van formular denúncies per la possessió, per part de controladors d'accés, de dues defenses extensibles i perquè mancaven suposadament de titulació per a exercir de vigilants. Va haver-hi més denúncies administratives aquella nit: per desenvolupament d'una activitat diferent a l'estipulada en la llicència, per l'aforament, per la falta de rètols i de registre de protecció de dades, per les manques d'avís de l'existència de càmeres i per la presència d'obstacles en la sortida d'emergència. Aixó va fer constar la policia.

L'informe municipal va anar engreixant, però el bar continuava obert. Els successos de la matinada del 22 d'agost van esdevenir una espècie de colofó barrejat amb gota que fa vessar el got. Segons testimonis, aquella nit van volar al carrer gots i ampolles, i puntades i cops de puny, més cops, crits, una successió d'escenes violentes a la qual, per desgràcia, els veïns s'havien acostumat. Van arribar set dotacions de la Policia Municipal, algunes amb agents de paisà. Van arribar també mossos.

Uns implicats en els altercats van fugir cap al carrer de Tarragona, on van ser capturats quatre individus que van quedar detinguts per diversos delictes: atemptat a agents de l'autoritat, danys, lesions, amenaces, trencament de condemna.

El descans
Això va ser el 22 d'agost. Poques setmanes després, el bar inspeccionat per la policia, el lloc al qual el veïnat i el Consistori relacionaven amb els múltiples conflictes en la zona, ha tancat la seva persiana.

"Hem notat molt el canvi. Ja podem descansar", diu un veí. El 30 d'agost, afegeix, va ser l'últim dia d'activitat del local. Aquella nit hi van acudir set dotacions policials, segons testimonis. El dissabte passat, el rètol va ser retirat.