El rei Melcior, a la cavalcada de l'any passat. Per primera vegada des de la Guerra Civil, els Reis Mags d'Orient no desfilaran, el pròxim 5 de gener, pels carrers de Terrassa.

Suspesa la cavalcada dels Reis d'Orient per la Covid

25.09.2020 | 21:13

Tres mesos justos falten per un Nadal que forçosament viurem amb les festes i costums alterades per la Covid-19 i les prevencions sanitàries. Les entitats que organitzen les principals tradicions del cicle nadalenc a Terrassa coincideixen en la voluntat (i la necessitat) de mantenir-les, però adaptades a la situació i a hores d'ara ja han pres decisions dràstiques, de segur que doloroses, però inevitables per a la seguretat de tothom.

Així, els Reis d'Orient no faltaran, la tarda del 5 de gener, al seu encontre anual amb els terrassencs, però Ricard Figueras, president del Social, l'entitat que amb l'Ajuntament organitza la visita de Ses Majestats, assegura que la cavalcada "gairebé segur que no es farà". La cavalcada és l'acte més multitudinari de l'any a la ciutat, i en l'estat actual de la pandèmia, "organitzar-la és impossible. Hi haurà Reis? Sí, això segur. La tradició es mantindrà, però buscarem una rebuda alternativa a la cavalcada, un altre format. Quin? Ho estem parlant. Encara ho tenim verd". Aquest serà el primer any, des de la Guerra Civil, que a Terrassa no hi haurà cavalcada de Reis d'Orient.

Xiu-xiu, sense desfilada
El mateix pensament té el Social amb el Patge Xiu-Xiu, emissari reial que cada any arriba el dia de Sant Esteve, i recull en diversos centres cívics i entitats les cartes dels nens als Reis. "Xiu-Xiu també serà a Terrassa el 26 de desembre, segur, però no farà la tradicional desfilada des de l'estació del Nord fins al Raval. També buscarem una manera alternativa de muntar l'arribada i les recollides de les cartes."

Pel que fa a la resta d'activitats del cicle nadalenc del Social, Figueras recalca que l'esperit de l'entitat és mantenir totes les que siguin possible organitzar, adaptant-se a les restriccions marcades per l'evolució de la pandèmia durant les pròximes setmanes. "Les representacions de 'Els Pastorets', pensem que sí que es podran fer, amb les limitacions d'aforament que estiguin establertes. Les sessions de joc del 'quinto', en canvi, les veiem molt més complicades. Si les fessim, s'haurien d'organitzar de manera molt diferent, establint separacions entre jugadors. Segons com evolucioni la pandèmia durant les setmanes vinents, decidirem."

El pessebrisme, congelat
L' Agrupació de Pessebristes de Terrassa (APT) també ha decidit la cancel·lació de la mostra "Pessebre Oficial i Exposició Complementària de Diorames" que cada any, ininterrompudament des de 1948, ha presentat al soterrani de l'atri de la basílica catedral del Sant Esperit, i que és una de les tradicions més pròpies i entranyables del Nadal terrassenc. "Complir les mesures que obliga la Generalitat en aquest soterrani, molt insaluble, en què ja tenim problemes de corrents d'aire, és pràcticament impossible", assenyala el president de l'entitat, Santi Pascual Talens. "Només podrien haver-hi deu persones alhora, i constantment s'hauria d'estar netejant i desinfectant les baranes l'escala de caragol i tots els elements, i airejant. No es pot fer."

La recerca d'un espai alternatiu també s'ha desestimat perque, a més a més, resulta que aquest Nadal l'Agrupació no tindrà pessebres fets. Els seus socis no els han pogut construir perquè els locals de què disposa l'entitat amb aquest objecte han estat tancats des del març, que és quan comencen a posar-s'hi. "Només tres o quatre persones hi han anat de tant en tant. Ajuntar-se més era un risc que no volíem córrer. Hauríem d'exposar els pessebres que tenim de l'any passat, i no ens sembla bé."

La cancel·lació d'exposicions de pessebres és generalitzada a tot Catalunya. "Pel que ens comenten els socis d'altres entitats que coneixem, ben poques es podran veure aquest any."

A la catedral i a la plaça Vella
A Terrassa no hi haurà "Exposició Complementària de Diorames", però sí "Pessebre Oficial" de l'Agrupació, en la seva edició número 78. Per primera vegada l'entitat el muntarà a l'interior de la catedral del Sant Esperit, en un espai al costat de l'altar de Santa Llúcia. Un pessebre de suro i molsa, obra del mateix president, "i que serà especial, perquè no es pot fer abans".

D' altra banda, Santi Pascual i un grup de socis de l'Agrupació tornaran a realitzar el Pessebre de la Ciutat, que aquest any estrena nova ubicació. Deixa el Raval de Montserrat per l'escenari permanent de la Plaça Vella. El trasllat no té res a veure amb la Covid-19. "L'Ajuntament creu que la Plaça Vella, amb la Fira de Santa Llúcia i el Sant Esperit, és una ubicació més adient." L' espai és només una mica més petit que el del Raval -un metre-, i Pascual creu que "quedarà fantàstic".

L'entitat també organitzarà, com cada any, el Concurs de Pessebres de Terrassa i Comarca. El certamen viurà la seva edició número 89, que serà la segona amb ús d'internet i les xarxes socials. Igualment està assegurada la publicació de la revista-butlletí de l'APT, molt llegida i col·leccionada pels pessebristes.

La pandèmia, d'altra banda, ha frustrat la celebració a Terrassa, el pròxim 4 d'octubre, de la 50ª Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, que, organitzada per l'APT, havia d'aplegar delegacions de vint-i-vuit entitats. Hauria estat la tercera vegada que la nostra ciutat acollís aquest important encontre del món pessebrista.

Noticias relacionadas