Les ulleres Biel Smartgaze, un dels projectes, volen millorar la percepció de les persones amb baixa visió.

L' Ajuntament busca inversors per projectes d'impacte social

24.09.2020 | 20:56

Una teràpia per a la millora de l'artrosi, l'assaig pilot de la qual es va fer a Terrassa l'any 2014; una solució d'assistència domiciliària per a pacients crònics; unes ulleres que millores la percepció de les persones amb baixa visió, i uns segells digitals per lluitar contra la falsificació. Aquests són els quatre projectes empresarials "d'impacte social" que el regidor d'Innovació i Economia Social, Pep Forn, va presentar abans-d'ahir a dotze inversors terrassencs, de forma virtual, en una primera ronda de finançament.

La iniciativa forma part del programa Projectes ValorTRS, liderat pel Servei d'Innovació de l'Ajuntament, que vol desenvolupar, i fer econòmicament viables, projectes que resolguin aspectes socials o mediambientals no resolts o que millorin la situació actual. Als inversors o empresaris interessats, l'Ajuntament els facilita l'accés a finançament privat amb l'objectiu d'ajudar-los a arribar al mercat, consolidar-se i créixer, mitjançant subvencions del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, el Ministerio de Empleo y Seguridad Social el Fons Social Europeu i la Diputació de Barcelona.

Nova teràpia contra l'artrosi
El projecte d'una nova teràpia contra l'artrosi es basa en una tecnologia de medicina regenerativa desenvolupada per l'empresa QREM, mitjançant proteïnes regeneradores (citoquines) obtingudes del mateix pacient. L' empresa assenyala que és una solució que permet introduir la teràpia d'una manera fàcil, segura i assequible a qualsevol consulta mèdica, amb menys efectes secundaris que els tractaments actuals, i amb un gran potencial regenerador. L' artrosi i altres patologies musculoesquelètiques són la segona causa de discapacitat i la quarta amb major impacte en la salut de la població mundial.

La solució d'assistència domiciliària porta el nom de Predict Assistance i ha estat ideada per l'empresa Connecthink, domiciliada al Vapor Gran de Terrassa. Aplica tècniques de "machine learning" i intel·ligència artificial que detecten evolucions o canvi en la salut o els hàbits de vida, la qual cosa genera alertes als serveis assistencials sociosanitaris. Això permet anticipar-se a episodis que pateixen pacients crònics o fràgils, prevenint el deteriorament de la seva capacitat funcional, o possibles complicacions.

Ulleres que detecten obstacles
El tercer projecte ofert als inversors són les ulleres Biel Smartgaze, de l'empresa Biel Glasses. Combinen tecnologia 3D i intel·ligència artificial per tal de detectar obstacles, forats, canvis en la superfície del terreny i senyals de carrer, de manera que les persones amb discapacitat visual puguin percebre aquests elements amb la seva visió restant. Aquestes ulleres s'han desenvolupat en col·laboració amb la Facultat d'Óptica i Optometria de Terrassa (UPC) i el Centre Universitari de la Visió, vinculat a lamateixa facultat, on es duen a terme els estudis amb pacients. El desenvolupament del software de visió 3D ha comptat amb la col·laboració del Centre tecnològic Leitat.

Els segells digitals contra la falsificació és una proposta de Hashed Blocktak, una "startup" ubicada a Terrassa. Wallet Life és el nom d'aquests segells basats en la tecnologia "blockchain" i adreçats principalment al sector d'alimentació, però que també poden tenir aplicació en l'àmbit de l'educació i de la salut, o fins i tot en els títols acadèmics.