Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.

Catalunya reduirà de 14 a 10 dies la quarantena per Covid-19

22.09.2020 | 21:25

Catalunya reduirà la quarantena de catorze a deu dies d'aïllament per causa de la Covid-19 a partir de la setmana vinent per tal de facilitar el compliment d'aquesta nova mesura, segons va anunciar ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Fonts del Departament de Salut han confirmat la reducció dels dies de quarantena tant en els casos de persones positives com en els de contactes estrets de positius.

No hi ha data, en canvi, per una altra de les mesures que Argimon va anunciar a la seva compareixença d'ahir. El secretari de Salut Pública sol·licitarà al Pla Territorial d'Acció Civil de Catalunya (Procicat) prohibir les trobades de més de sis persones en espais públics.

Diversos experts epidemiològics havien recomanat reduir els dies d'aïllament perquè les persones afectades que no presenten símptomes poguessin recuperar la normalitat laboral i social com més aviat millor, encara que d'altres experts es mostren en desacord amb aquesta mesura, com va reconèixer ahir el mateix Argimon.

No obstant això, el secretari de Salut Pública va assenyalar que "s'avaluarà" aquesta mesura i també el compliment de la quarantena de deu dies i "si cal retrocedir, es farà". L'objectiu d'aquesta iniciativa és "millorar el compliment de l'aïllament" de les persones positives i els seus contactes estrets. Ha posat com a exemple un menor positiu d'una aula que suposa aïllar en quarantena la resta dels companys d'aquesta durant catorze dies i que, a partir de la setmana vinent, aquest aïllament es reduirà a deu dies en lloc dels catorze que calia mantenir fins ara.

més limitacions

Durant la seva roda de premsa d'ahir, Argimon va comunicar que ben aviat es prohibiran les trobades de més de sis persones en espais públics. Actualment està en vigor la prohibició de celebrar reunions de més de deu persones, tant públiques com privades, en tot el territori català. Ara, la conselleria comandada per Alba Vergés vol que aquestes trobades no siguin de més de sis persones. Es desconeix, però, quan es començarà a aplicar aquesta nova mesura.

Argimon va recalcar en la seva compareixença pública d'ahir que la major part dels nous contagis que es registren en el territori es produeixen en àmbits familiars, socials o laborals.

Considera que aquesta serà una mesura "adequada", tot i que ha assenyalat també que si finalment no esdevé efectiva, es retirarà. En aquest sentit, ha afegit: "Les mesures que es prenen queden sempre pendents d'avaluació. I si hem de prendre decisions en sentit contrari a les ja preses, ho farem".