Reportatge: Perill, ocupació!

Reportatge: Perill, ocupació!

20.09.2020 | 14:12

El número 156 del carrer de Sant Sebastià (Segle XX), un immoble de dues comunitats que fa cantonada amb Roger de Llúria fa pensar en un entorn immobiliari idíl·lic de modernitat i convivència. Només passar la porta, però, comença el malson. Els propietaris dels pisos viuen des de fa quatre anys un calvari constant d'ocupacions i de pugnes entre màfies que els altera la vida i els ha portat a prendre la iniciativa. A la comunitat hi ha fuites del clavegueram, goteres que ningú repara, acumulació d'andròmines i corren els escarabats. Les màfies han ocupat fins i tot el pàrquing i els trasters, on desballesten cotxes i algunes persones malviuen. "Ja no podem més. Estem cansats que ningú ens ajudi i hem optat per segellar els panys per acabar amb les ocupacions. No ens queda un altre", diuen els veïns, que demanen anonimat per "seguretat".

Els residents van arribar als pisos el 2016. Gestors de fons immobiliaris de la banca com Solvia, ex-Banc de Sabadell, avui de la sueca Intrum, i com Anticipa, en mans del fons americà Blackstone, intentaven recol·locar al mercat l'estoc d'habitatges ocupats després del crac immobiliari. A Sant Sebastià 156 ho van aconseguir només parcialment. Van fer un grapat de vendes, fins que les màfies ocupes van intervenir i es van fer amos de més de la meitat de la promoció.

"Al principi teníem seguretat 24 hores -expliquen-, però quan es va acabar van començar els problemes". De seguida van arribar les pugnes per ocupar els pisos buits i també el pàrquing. "Fa anys que no podem accedir a les nostres places ni als trasters -comenta una jove propietària, que té el pis llogat-. Els han ocupat i els han destrossat. La situació ha arribat a l'extrem que, per por que accedissin als pisos, es va bloquejar l'ascensor que comunica l'aparcament amb l'escala".

Al subsòl de l'edifici l'estacionament, de dues plantes, és l'estança més malmesa de l'immoble. Acumulació d'estris de tota mena, vehicles abandonats i que estan desballestats, trasters plens d'objectes i de brutícia i fins i tot un racó habilitat com a menjador, amb sofàs, taula, un armari i aliments. Els veïns asseguren que els ocupes cuinen i sospiten que fins i tot s'ha fet foc a l'aparcament, on avui diverses fuites inunden parcialment el terra.

"TÚ TAMBÉ ETS OCUPA?"

Per evitar robatoris als habitatges, l'accés al pàrquing s'ha bloquejat amb una porta "anti ocupes" i ara només es pot entrar i sortir per la porta del carrer, amb un tornavís per què no té pany. "Ja no ens atrevim a entrar i el més greu és que no podem ni denunciar l'apropiació de les nostres places i dels nostres trasters. El problema és que si no hi ha un cotxe a la teva plaça no pots demandar. Per evitar la denúncia, el que fan és col·locar els cotxes als passadissos, bloquejant el pas".

A l'exterior, els propietaris fa anys que conviuen amb ocupes majoritàriament incívics. A l'edifici, una de les dues escales, la que té accés per Roger de Llúria, està totalment ocupada. Els veïns expliquen que s'han succeït diverses onades d'ocupacions, algunes "amb robatoris de coure, llançament a les terrasses de les plaques solars, altres amb baralles, música fins a la matinada i batudes policials".

Impunitat

A l'altre, al carrer de Sant Sebastià, els propietaris conviuen amb la constant activitat de màfies de l'ocupació que, equipades amb eines, intenten entrar als pisos buits per punxar els serveis, canviar el pany i procedir a "l'entrega de claus", previ cobrament d'un traspàs. La comunitat sospita que algú de dins cobra per informar dels pisos buits.

L'activitat de les màfies organitzades hi ha tensat l'ambient a l'escala, on els clans pugnen per fer-se amb els millors habitatges. El "capo" d'una d'aquestes organitzacions ha arribat a criticar als competidors davant dels veïns i a demanar prioritat en l'ocupació. "La situació és molt compromesa. Ens veiem exposats i ens fa por que un dia el clima es compliqui més".

El dia a dia d'aquest veïns està ple de tripijocs ocupes. "És que actuen amb total impunitat. Un matí, uns nois amb eines a punt d'obrir un pis ens van veure sortir i ens van preguntar: 'Vosaltres també sou ocupes? Hi ha més pisos buits?'. Què has de fer? T'enfrontes, els amenaces, calles?".

Cansats de la situació, els veïns de Sant Sebastià han decidit tirar pel dret i han passat a l'acció. El punt d'inflexió ha estat una factura d'Endesa de 16 mil euros a nom de la comunitat. "Volien que paguéssim la llum punxada dels pisos ocupats -explica un dels veïns residents-. Va ser la gota que va fer vessar el got!". Des d'aquest moment, "quan veien que intenten obrir un pis, els amenacem de cridar a la policia i quan marxen segellem els panys. No els agrada, però d'alguna manera hem de parar això".