L'ANC aplega més de 400 persones a la Diada

L'ANC aplega més de 400 persones a la Diada

12.09.2020 | 04:00

Terrassa va viure ahir una atípica celebració de la Diada. L'agenda institucional es va suspendre per la Covid i només es va col·locar una ofrena floral a la plaça de l'Onze de Setembre, amb un tòtem amb els noms dels partits i les entitats adherides. Sense la tradicional desfilada política i d'entitats ni parlaments.
Al llarg del matí, dues petites delegacions d'ERC i del PSC sí van dipositar rams de flors. D'altra banda. D'altra banda, membres del PSUC Viu van anar als jardins de Can Palet II per fer una ofrena floral a la placa a Salvador Allende.
A la ciutat la mobilització la va protagonitzar ahir l'ANC, que al matí va convocar l'independentisme local a una espectacular motorada per la ciutat i a la tarda a una concentració que va combregar més de quatre-centes persones al Parc dels Catalans. L'acte va viure el moment més intens quan l'organització va desplegar una estelada gegant a un dels edificis del parc.
Curiosament, molts van veure en l'escena tota una metàfora de l'independentisme. El desplegament de l'estelada es va frustrar en un primer intent a enganxar-se la roba al balcó del segon pis. La insistència dels organitzadors, que van replegar la bandera en diverses ocasions, va permetre finalment que la tela caigués a plom, provocant un esclat d'eufòria entre els assistents.
acció sorpresa
Terrassa per la Independència va començar la jornada amb una acció sorpresa a les 10,15 del matí al Palau de Justícia. Una delegació de l'entitat va accedir al "hall" de l'edifici, on va donar lectura a un manifest mentre a l'exterior un grup de manifestants desplegaven una pancarta i llençaven consignes per la independència.
L'acció va donar pas a una motorada. A les 11 del matí ja s'havia concentrat al pàrquing dels jutjats un centenar de vehicles.
Amb eslògans i estelades, la rua va recórrer tota la ciutat, bona part del tram per l'eix de les avingudes, fent sonar els clàxons i saludant als veïns que es van sumar a la diada penjant estelades als balcons.
Finalitzat el recorregut per Terrassa, on la Policia Municipal va obrir pas a la motorada en tot el recorregut, mig centenar de vehicles es van desplaçar a Vacarisses per donar suport al secretariat del municipi veí en la seva Diada.
unilateralitat i drets socials
Durant el matí, un autocar es va desplaçar a la presó de Lledoners per fer costat als presos. Membres de l'ANC, dels CDR i d'altres plataformes independentistes van exigir la llibertat dels condemnats i dels activistes encausats i van entonar els Cants de Llibertat.
L'acte de més càrrega política va ser la concentració convocada per l'ANC al Parc dels Catalans, que l'entitat havia anunciat que transformaria en "l'espai públic més segur de la ciutat". Amb punts grocs al paviment, l'organització va situar als més de quatre-cents assistents al recinte del parc, en una imatge atípica de mascaretes i estelades a ple sol.
L'acte va començar amb la presentació en societat del nou secretariat de l'ANC de Terrassa. Encapçalat pel coordinador Mouad Assemma, l'equip va donar lectura al manifest local i va agrair la presència dels assistents en una Diada "estranya", a la que "ens falta l'electricitat i l'adrenalina dels actes atapeïts".
Més tard, joves de l'ANC de Matadepera, Ullastrell, Viladecavalls i Terrassa van llegir el manifest unitari de l'ANC i van defensar que la crisi social i econòmica provocada per la Covid "fa que la independència sigui més urgent que mai per garantir els drets socials".
Per l'ANC, la independència necessita "una societat activa, unes institucions al servei de la ciutadania i una activitat exterior i diplomàtica que busqui el reconeixement".
"L'única via és la unilateralitat davant aquest Estat", diu el manifest, que convida als partits a "deixar de fer gestos" de conciliació a Madrid i "sumar-se a la coalició de la lliberació".
l'aillament dels presos
Al llarg de tot el dia els membres de l'ANC van tenir record pels presos i els activistes processats. Un membre del CDR va recordar que en dos anys "hi ha 3 mil persones detingudes i incriminades, també a Terrassa pels fets al TSJC i a la plaça Urquinaona". "La repressió ens hi ha minvat molta energia", va reconèixer.
A l'acte del Parc dels Catalans es van veure cares polítiques. Entre el públic, el regidor d'ERC Pep Forn i al balcó, desplegant l'estelada, la líder de JxCAT Montse Caupena.
També la regidora Meritxell Lluís, que a l'escenari va recordar, un per un, a tots els polítics presos, els inhabilitats i els fugits a Brussel·les. "És molt greu que l'Estat repressor busqui desmobilitzar el procés independentista i segueixi castigant la dissidència a través de la por i l'escarment".
La regidora va dennciar la suspensió cautelar del tercer grau que, afegida a les mesures per la Covid, sotmet als presos a situacions d'aïllament . Visiblement emocionada, Lluís va explicar que la seva parella, Josep Rull, "fa quaranta-dos dies que no està amb els nostres fills".

Noticias relacionadas