Carla González, amb un residu de blat de moro i una mostra de teixit obtingut de les seves fibres.

Una estudiant de l'UPC descobreix com fer teixits del blat de moro

10.09.2020 | 20:13

La tradició tèxtil de Terrassa pot estar soterrada, però segueix existint, i rebrota en els llocs més inesperants. Ara ho ha fet en el blat de moro. En els residus de la planta que produeix aquest cereal la terrassenca Carla González (24 anys, estudiant de 24 anys de l'UPC-Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa) ha descobert la possibilitat d'extreure'n fibres de teixit per a usos agrícoles. Un teixit amb el que es poden fabricar, per exemple, teles antiarrels, lones de compostatge de gran superfície, mantes per sostenir els talussos i evitar erosions del terreny, o peces de reg per mantenir la humitat al terra.

Pel treball que exposa aquest descubriment, Carla González ha guanyat el 31è Premi "al millor estudi químic tèxtil d'aplicació per a la indústria" que atorga la Asociación Española de Químicos y Coloristas Textiles (Aeqct). Realitzat en el marc d'un projecte dirigit per la professora de l'Eseiaat Mònica Ardanuy, l'estudi ja l'està posant en marxa un grup format per la Cooperativa de Productors de Plantes Ornamentals (Corma), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i la mateixa UPC.

La closca de blat de moro és un subproducte agrícola sense valor de mercat en l'actualitat. Carla González planteja, amb les fibres obtingudes d'aquestes restes agrícoles, la fabricació al cent per cent d'una tela no teixida, caracteritzada per tenir unes propietats "mecàniques i d'arrelament que garanteixen la durabilitat dels cultius. A més, són biodegradables".

El 34,5 per cent del terreny cultivable de Catalunya es dedica a la plantació del blat de moro, per la qual cosa l'aprofitament i revalorització dels seus residus obre unes possibilitats econòmiques notables. "La transformació d'una matèria inert en matèria primera contribueix a l'economia circular alhora que impulsa l'economia del sector agrícola", explica González.

Nascuda a Granollers fa 24 anys, i resident a Terrassa en la actualitat, González, una apassionada de l'economia circular i de la minimització de residus, acaba aquest any els seus estudis de grau d'Enginyeria en Tecnologia i Disseny Tèxtil a la Eseiaat, i l'any que ve completarà la seva formació tèxtil amb el nou màster de disseny i tecnologia tèxtils que ofereix el centre.