Amaia Hervàs, capdel servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de Mútua.

Editen la primera guia pràctica i clínica sobre l'espectre autista

10.09.2020 | 20:13

La societat Europea de Psiquiatria Infantil i de l'Adolescent (ESCAP) acaba de publicar la primera guia pràctica i clínica sobre el Trastorn de l'Espectre Autista. El manual, que recull les recomanacions per a la detecció, el diagnòstic i el tractament de l'autisme, és obra de la doctora Amaia Hervàs, cap clínica del servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, juntament amb Joaquin Fuentes, especialista en psiquiatria infanti-juvenil i la doctora Patricia Howlin, professora emèrita de psicologia clínica infantil.

La nova guia persegueix ser una eina per a la pràctica clínica habitual a tota Europa, tant per metges com per a educadors. El document inclou assessorament sobre criteris bàsics per unes bones pràctiques en l'avaluació i el tractament de persones amb autisme de totes les edats. Actualment l'autisme es reconeix com una variació heterogènia del neurodesenvolupament que persisteix tota la vida, i no només com un trastorn infantil.

La guia elaborada per la doctora Amaia Hervàs i els seus companys pretén ser un referent per professionals dels països més avançats en el tractament de l'autisme i també aquells que es troben en procés de desenvolupament de l'abordatge del TDA.

en anglès, francès i català

Es tracta de la primera vegada que la junta directiva de la Societat Europea de Psiquiatria Infantil i de l'Adolescent (ESCAP), que aplega a 30 països europeus, avala i publica una guia d'aquesta transcendència. De moment ha estat editada en anglès i ja s'ha traduït al francès i al castellà. Està en procés de traduir-se al català i al grec, així com d'adaptar-se a la realitat dels diferents països europeus.

Els serveis per als autistes varien en funció dels estats europeus, on majoritàriament la disponibilitat per fer un abordatge de la patologia és limitada. L'any 2018, l'ESCAP va detectar la necessitat d'un document pràctic d'orientació que prestés serveis especialment a les zones més desfavorides.