Un manifest recorda el setge de Felip V a la Terrassa del 1713

Un manifest recorda el setge de Felip V a la Terrassa del 1713

04.09.2020 | 20:29

La Covid-19 ha alterat enguany la commemoració dels fets del 4 de setembre del 1713, quan la vila va patir el setge, l'incendi i el saqueig per part de les tropes borbòniques de Felip V, comandades pel general Feliciano Bracamonte, en el marc de la Guerra de Successió. La tradicional Marxa de Torxes que cada 4 de setembre recorre els carrers del centre de la ciutat va quedar suspesa per la pandèmia, i el record d'aquell episodi històric ha adquirit aquest any un caràcter eminentment simbòlic.

En aquest context, l'Ajuntament va publicar ahir, 4 de setembre, un manifest sobre l'efemèride signat per la historiadora Mariona Vigués, tant a la web municipal com a les xarxes socials institucionals. "El juliol del 1713 les tropes de Felip V iniciaven el setge de Barcelona amb la intenció de sotmetre els catalans -comença el text-. Moltes pàgines s'han escrit sobre el coratge de Barcelona durant tot l'any que patí aquest setge, però ben poques sobre el sacrifici de moltes altres viles i pobles de Catalunya en defensa de les llibertats i institucions catalanes", segueix.

4 o 5 mil homes

El manifest recorda com "dos mesos després d'iniciar-se el setge barceloní, un poderós destacament borbònic format per 4 o 5 mil homes" arribava a les portes de la vila, i com "tenia ordres d'esclafar de forma exemplar tota localitat lleial a la causa austracista".

"Aquella mateixa nit del 3 al 4 de setembre de 1713, les tropes borbòniques passaven la nostra vila per les armes", rememora. "Mentre alguns terrassencs defensaven amb honor la ciutat, bona part de la població trobava com a lloc de refugi i resistència l'interior del convent de Sant Francesc" (coincidint amb l'efemèride, ahir, a les 19 hores, una actuació al convent d'Ensemble Recondita Armonia va repassar música dels segles XVII i XVIII).

El text recorda que l'espectacle de bon matí era desolador. "Moltes cases havien estat saquejades, un centenar s'havien esfondrat consumides per les flames i una vintena de terrassencs jeien pels carrers de la vila assassinats a mans dels assaltants". El manifest inclou el nom d'algunes de les persones que moriren en aquells fets, trobats en un document recuperat de l'arxiu de la Parròquia del Sant Esperit.


Ja hi col·laboren:
Informa't 93 728 37 17