Operatiu desplegat al maig del 2016 al carrer del Ter, a Can Palet.
Dues directives d'un local de marihuana a la banqueta

El local de fumadors de maria que va ser desmantellat dues vegades en un any

03.09.2020 | 20:46

Sóc el soci 461, va dir un consumidor de marihuana als mossos que el van interceptar a la sortida d'aquella associació cannábica que vigilaven des de feia uns dies. Anaven darrere dels caps del club en una investigació, una més, contra un local d'aparença legal, de difusió d'activitats culturals, però convertit en un centre de distribució de drogues. Això sospitaven els mossos i això sosté el fiscal que acusa els cinc directius de l'associació d'un delicte contra la salut pública (tràfic de drogues) i d'un altre d'associació il·lícita. L'entitat es va refer amb un altre nom i altres directius, però va tornar a ser desmantellada per la policia un any després. Els directius d'aquesta segona etapa ja estan condemnats.

Al soci 461 li van confiscar els agents aquell dia, el 3 de maig del 2016, una bossa amb 3,16 grams de maria pel qual havia pagat, va dir ell mateix, 10 euros. Amb l'aprehensió d'aquesta droga, i de més herba a altres consumidors, van substanciar els mossos part de la investigació que va concloure amb l'entrada en el local, situat al carrer del Ter (Can Palet), el 6 de maig d'aquell any. Van irrompre en el lloc a les 11.10 del matí i van sortir d'allà amb uns 2.520 grams de cànnabis, dues bàscules de precisió i 1.043,63 euros en efectiu. I amb cinc detinguts. Eren els tres fundadors de l'associació, anomenada TAC TAC, un el president, un altre el secretari i un altre el tresorer, i dues persones més: l'encarregat de lliurar la maria als usuaris i el controlador d'accés al local, segons el fiscal.

El club va ser constituït el 31 d'octubre del 2014, però el 20 de gener del 2015 la Generalitat va suspendre la inscripció en el registre d'associacions de la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques a la vista del contingut dels estatuts i en trobar indicis "d'una possible activitat delictiva", com recorda el Ministeri Públic. La Generalitat va traslladar l'informe a la Fiscalia i el 15 de juliol es va donar trasllat als interessats perquè resolguessin els defectes detectats en l'expedient. No va haver-hi tal resolució de defectes, i el 8 de juny del 2016 es va declarar la caducitat del procediment d'inscripció i l'arxivament de les actuacions.

L'associació, doncs, no era legal quan els Mossos d'Esquadra van dur a terme la investigació sobre un club els responsables del qual aparentaven "que la forma associativa emparava la lliure circulació del cànnabis, ocultant així la realitat de l'il·lícit trànsit", afirma el fiscal. Els compradors s'associaven o eren identificats mitjançant un número sense abonar quotes periòdiques fixes. Pagaven 5 euros per cada gram de maria que compraven. L'associació comptava, al maig del 2016, amb 1.191 "socis".

Vigilància

Els investigadors vigilaven de prop el local. El 3 de maig del 2016 van veure a diverses persones entrar i sortir de l'edifici. I a les 10.41 del matí d'aquell dia, van parar al soci 461 i li van agafar una bossa amb 3,16 grams de maria. A les 12.36 van fer el mateix amb un altre comprador, el soci 495, que havia comprat droga per valor de 5 euros. A les 4.50 de la tarda van identificar a un altre individu que sortia de l'associació. S'havia gastat 7,5 euros en herba. Deu euros va gastar el comprador identificat a les 7.47 de la tarda. Aquell dia els mossos van aixecar una acta més a un altre consumidor.

La perquisició policial era idèntica a altres realitzades en casos similars durant la lluita policial contra aquests centres que proliferaven a Terrassa en aquestes dates. Els mossos van demanar al jutjat autorització per a entrar en el lloc vigilat i el 5 de maig el jutjat d'instrucció número 4 de Terrassa va dictar l'acte corresponent que permetia l'entrada i escorcoll del local. L'endemà, la policia va desplegar l'operatiu que va concloure amb la confiscació de vint bosses amb els avantdits 2.520 grams aproximats de marihuana. I amb les detencions dels sospitosos que estan cridats a asseure's en la banqueta avui en la secció cinquena de l'Audiència Provincial de Barcelona.

Per al fiscal, els cinc imputats són autors d'un delicte contra la salut pública i d'un altre d'associació il·lícita. I demana per a tres acusats sis anys de presó (tres per cada delicte) i 14.000 euros en multes. I per als altres dos, cinc anys de presó (tres i dos, respectivament, per cada delicte), amb la mateixa quantitat de sanció econòmica.

La inactivitat del club va durar poc. Eren uns altres temps i la floració no era només de les plantes sinó que marcava també els llocs on se subministraven els productes. Els directius de l'associació van renunciar als seus càrrecs en una assemblea extraordinària celebrada el 8 de juliol del 2016 i van ser substituïts per altres individus. Per altres individus que estarien en la seva mateixa situació processal un any després, perquè la policia no va trigar a vigilar de nou el club malgrat el canvi de direcció i de nom. Ara es deia Green Shark.

Estatuts

El procediment va ser calcat a d'altres: els estatuts limitaven l'objecte de l'entitat a activitats culturals infensivas d'estudi, reflexió i divulgació científica sobre l'ús del cànnabis i les seves propietats naturals, i per aquesta raó el 13 de juliol del 2016 la Generalitat va autoritzar la seva inscripció, però en realitat els acusats venien maria i haixix "de manera indiscriminada". I alguns menors acudien al local.

Això considera provat la sentència de l'Audiència Provincial que ha condemnat a quatre processats (tres directius i el controlador d'accés) a un any de presó per tràfic de drogues. I a tres d'ells, a dos anys per associació il·lícita. Al quart, a un any per aquest delicte. Tres acusats van confessar els fets relatats per la Fiscalia i es conformaren amb la rebaixa de pena proposta pel fiscal, que havia demanat cinc anys de presó pels dos delictes.

Un simple tràmit

La sentència va assegurar que els compradors de marihuana "van ser prèviament associats en cada cas amb un simple tràmit privat d'anotació de les seves dades personals en el registre privat de l'entitat". Se'ls expedien carnets acreditatius i se'ls cobraven quotes. Aquesta vegada, els primers passos de les investigacions els van dur a terme agents de la Policia Municipal, que va començar a vigilar el local quan va confirmar el tràfec de persones. El 15 de maig del 2017, uns policies van identificar tres compradors en diversos carrers de Can Palet. Tots portaven maria comprada en el club. Un dels identificats era menor d'edat., El 17 de maig va ser interceptat un altre client.

La Policia Municipal va posar en coneixement de la comissaria dels mossos la informació recopilada pels guàrdies i els mossos van demanar permís judicial per a l'escorcoll. I en l'escorcoll es van confiscar de 483 grams d'herba. Havia caigut una nova associació cannábica, successora d'una altra que havia caigut un any abans.