Una platja amb poca afluència de banyistes a Catalunya.

La fluixa temporada turística llastra el treball a Catalunya

02.09.2020 | 21:11

l secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta,va explicar ahir que l'augment de l'atur registrat del mes d'agost a Catalunya (+11,293 persones) i el descens de la mitjana de persones afiliades a la Seguretat Social (-22.824 persones) es deu a una "finalització precipitada de la temporada d'estiu que ha tingut un impacte rellevant en el mercat de treball català". "El final precipitat de la campanya turística d'estiu derivat de la Covid-19 i de decisions de determinats governs europeus de condicionar, limitar o desaconsellar les visites al nostre país han provocat una davallada important de la demanda al sector turístic i àmbits vinculats a l'activitat turística", va destacar Josep Ginesta. El secretari general també hi va afegir "les decisions preses de caràcter intern per limitar el creixement dels contagis i de la pandèmia".

Josep Ginesta va xifrar en 299.302 les persones treballadores afectades per les conseqüències de la pandèmia en el mercat de treball el dia d'avui, que és el resultat de la suma de les 170.242 persones que encara estan afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació (Erto) més els 129.060 llocs de treball perduts entre l'últim dia de febrer fins a l'últim dia d'agost de persones afiliades.

El secretari general va apuntar que "és esperable que persones que hagin estat desafectades dels Erto durant juliol i agost vinculades a la temporada d'estiu turística puguin veure's reafectats per la finalització precipitada de la campanya".

Ginesta va explicar que des dels sectors més afectats han comunicat que "ja no tenen demanda per al mes de setembre, que han centrat la campanya bàsicament al turisme nacional, i que la falta de turisme internacional provoca la precipitació de la finalització de l'activitat vinculada al turisme".

Afectacions dels erto

El secretari general va advertir que "el mes de setembre haurem d'estar expectants al comportament que hi haurà entre reafectacions i desafectacions de persones en Erto i de la capacitat de l'economia catalana de recuperar activitat i dinamisme com havia tingut en altres moments". A més, va apuntar que "també haurem d'estar a l'expectativa dels rebrots, de l'evolució de la pandèmia i de les decisions sobre la mobilitat que també tenen un impacte sobre l'economia".

Catalunya va registrar un augment de l'atur registrat d'11.293 persones el mes d'agost (+2,4%), el que deixa el nombre de persones en atur en 480.642. En termes interanuals, l'atur registrat puja a Catalunya 109.224 persones (+29,4%). El nombre de persones afiliades a la Seguretat Social ha baixat 22.824 persones (-0,68%) de mitjana, el que implica que ara hi ha 3.341.626 persones afiliades a Catalunya. En termes interanuals, s'ha produït un descens de 113.820 persones, un 3,29%.

E