Celebració simbòlica del 40 aniversari dels Castellers de Terrassa, el passat 14 de juny, al Raval.

Les colles ja veuen perduda la temporada castellera

01.09.2020 | 20:36

l món casteller té molt assumit que forma part dels últims àmbits que tornaran a una activitat que, per les seves característiques, perquè evidentment no es pot aixecar un castell mantenint la distància social, és de "màxim risc epidèmic". Tot i això, en alguns mitjans castellers s'ha comentat la possibilitat que se'n podrien fer amb un nombre màxim de trenta castellers, amb els que ja n'hi ha prou per intentar una construcció neta (quan la pinya està al voltant i no toca el castell, i no hi ha folre).

A les dues colles de Terrassa, però, aquesta possibilitat no es veu amb massa bons ulls. "Per nosaltres no és un escenari viable", explica Elisabet Arpal, presidenta de Castellers de Terrassa. "Perquè pensem que la colla és tothom. I és molt important que un castell hi pugui participar tots els seus integrants al tronc, la canalla i la pinya. Trenta persones efectivament poden fer un castell net sense pinya, però el que no veuríem viable és triar a dit qui el fa i qui no."

També ho veu així Jesús Rodríguez, president de Minyons de Terrassa. "No entenem que només un grup petit de la colla pugui fer castells i no tots els membres de la colla. Per les xarxes han circulat informacions (o més aviat desinformacions), sorgides d'alguns petits grups, que diuen que algunes colles, suposo que les d'allà baix, estan valorant fer castells nets de trenta persones. Però no seran Minyons els que s'ho plantegin. I també perquè l' activitat castellera és de molt contacte físic, un possible focus de contagi important, Ja hem vist el que va passar a Lleida amb una festa d'aniversari que només va reunir vint persones.".

Tant Castellers com Minyons segueixen les recomanacions de la Coordinadora de Colles Castelleres, que té una Direcció Científica i Mèdica que ha creat el protocol "Tornar a l'activitat castellera després de la pandèmia COVID-19 (v1)" (vegeu requadre). Es resumeix dient que, ara per ara, de tornar a fer castells, ni parlar-ne. Res. "En cap cas s'hauria d'iniciar l'activitat castellera abans que es permetin explícitament esdeveniments o actes grupals que apleguin un nombre elevat de persones i que no comportin mantenir la distància social de seguretat (mínim d'1,5m)", s'afirma en el document.

"Quan arribi el moment, Minyons serem els primers a tornar amb totes les ganes. Però ara tocar ser prudents i lluitar al costat dels treballadors sanitaris", diu Rodríguez. "La nostra colla prioritza, per damunt de tot, l'estat de salut dels seus membres", afegeix Arpal. "Des del començament de l'estat d'alarma hem fet anat fent un seguiment de tots, del seu estat tant físic com emocional. Fins que no s'elimini el requisit de distanciament físic no reprendrem els assaigs".

una celebració frustrada

Castellers de Terrassa, que aquest any arriben a les quatre dècades de vida, han hagut d'ajornar la programació commemorativa de l'aniversari. El 23 d'abril va fer 40 anys del primer assaig de la colla, al Parc de Sant Jordi. No hi va haver festival de música de 40 hores de duració, com s'havia plantejat, però la colla blau turquesa va animar a tots els seus membres, i a aquelles persones que ho desitgessin, a penjar una imatge felicitant l'entitat. I molta gent va participar (alguns,fins i tot lluint pastissos d'aniversari) en aquesta celebració d'obligada virtualitat. I el passat 14 de juny van fer una celebració simbòlica al Raval de Montserrat. A l'hora prevista per l'inici de la gran actuació de l'efemèride, membres actuals i d'altres èpoques van formar un dibuix d'un número 40.

Els blau turquesa almenys van poder començar la temporada. El febrer van iniciar els assaigs i van fer la primera actuació a la Mitja Marató, el 26 de gener, i la segona a Esparreguera, el 16 de febrer. "D'alguna cosa ens ha de servir ser una de les colles més matinadores."

els malva, ni la primera

Minyons van començar els assaigs el 28 de febrer, i només en van poder fer tres o quatre. El 10 de març suspenien totes les activitats i tancaven la seu. No van arribar ni a la primera actuació, que tenien programada pel dia 23 al barri de Can Palet. "Per mantenir la colla unida, vam fer activitats virtuals", diu Rodríguez. I el dia que haurien d'haver fet la Diada del Patrimoni, van distribuir un vídeo amb imatges d'anys anteriors, i el missatge de què "quan puguem, hi tornarem".

Rodríguez reconeix que, al començament de la crisi, era optimista, i pensava que després de l'estiu, es podrien tornar a fer castells amb normalitat. Ara veu la temporada sentenciada a mort. "Serà molt difícil que aquest any veiem castells". I el 2021, potser també.

I una temporada inexistent, un parèntesi de tot un any, rebaixarà molt el nivell de les colles, quan puguin tornar a fer pinya? El president de Minyons creu que "si només és una temporada, serà només anar una mica més enrera. Preparar canalla nova, refer els trocs. Aviat podríem tornar a veure castells grans. Si la situació s'allarga més d'un any, resultarà més complicat." "Encara que després de l'agost poguéssim tornar a assajar, la Diada de l'Emili Miró, per exemple, és el 5 de setembre. Ben poca cosa podríem assajar en una setmana justa", diu Arpal. De totes maneres, organitzaríem la diada. Per nosaltres és més important fer castells que no fer grans castells".

epidèmias anteriors i castells

Les dues colles de Terrassa van reobrir les seves seus fa unes setmanes, complint les mesures de seguretat i limitant l'aforament. Minyons fins i tot fan activitats de canalla tres dies a la setmana, de set a vuit de la tarda, I tenen totes les ganes de tornar a fer pinya, i l'esperança que faci llenya el virus que, per cert, no és la primera crisi sanitària que estronca l' activitat castellera. Ja ho van fer les epidèmies de còlera dels anys 1854, 1865 i 1885 (els castells van néixer a començaments del segle XIX). Curiosament, no va passar el mateix quan la pandèmia de grip de 1918, perquè llavors el món casteller estava en un moment de gran crisi i gairebé no es feien castells.

E