Moment d'una de les proves realitzades.

"Vinc a fer-me la PCR"

28.08.2020 | 20:26

l 60 per cent dels casos positius de Covid-19 són en persones menors de 45 anys. Molts d'ells són asimptomàtics, però poden transmetre el virus. A aquest grup poblacional, sobretot, es dirigeix el nou cribatge desplegat pel Departament de Salut a Terrassa en els últims dies. La concepció del cribatge és diferent a la del desenvolupat setmanes enrere en carpes instal·lades en la plaça de la Immaculada i la de la Cultura. Aquest no és massiu, sinó dirigit, delimitat a unes zones concretes de barris concrets.

Juana té 53 anys i viu al carrer de Frederic Mompou, a Sant Pere Nord, un dels sectors als quals aquests dies Salut presta especial atenció a causa de la concentració de casos. Juana no ha tingut contacte, que sàpiga, amb cap positiu, però va rebre un missatge del departament fa dos dies: "Aconsellava que vinguéssim a fer la PCR". I aquí està, en la carpa instal·lada al pati del CAP Sant Llàtzer, un dels tres llocs habilitats per a aquesta campanya específica (els altres dos, el CAP Terrassa Nord i el CAP Sud). Surt de la carpa assossegada. L'experiència ha estat desagradable, "però es pot aguantar".

Uns minuts abans, María Isabel i Tomás s'han sotmès als mateixos tests. També ells resideixen al carrer de Frederic Mompu, però en el seu cas no han estat avisats per Salut. Ells mateixos, motu proprio, han decidit acudir al CAP Sant Llàtzer en veure una notícia en internet sobre aquest punt "calent" en el seu carrer i en altres del barri, com el de Tarragona o el del Doctor Ferran. "Primer li fiquem això a la boca i després al nas", informa una infermera a Tomás. "Em trec les ulleres?", pregunta ell. Sí, millor. En 48 hores els dos coneixeran els resultats de les proves. Si és negatiu, rebran un missatge telefònic. Si és positiu, una trucada. Estan tranquils després d'unes proves que "donen una miqueta de cosa, però se suporten bé".

El degoteig de persones és constant al pati de l'ambulatori. Arriba un usuari, presenta la seva documentació per al control a l'entrada, li posen una doble mascareta, i endins. Li succeeix una dona a la qual han trucat per a fer la PCR "perquè havia estat en contacte amb una persona que ha donat positiu". Havien pres un cafè juntes. Té símptomes? Li fa una mica de mal el cap, però ella mateixa creu que segurament es deu a les voltes que li ha donat a la situació en el seu magí en les últimes hores. És "l'escalfament de pensar i pensar".

Jan surt d'aquesta espècie de "haima" amb els ulls enrogits. "És molt desagradable", diu mentre s'asseca les llàgrimes després de la prova. A Jan l'han trucat perquè acudís a la carpa des de Matadepera perquè un amic seu ha donat positiu fa unes hores. Va tenir contacte amb ell dies enrere i està preocupat pels seus avis, amb els qui ha conviscut. El seu amic presenta símptomes lleus. Ell no els té. Està a l'espera, com un amic seu que minuts després entra en la mateixa carpa pel mateix motiu i la mateixa relació de risc.

Una sèrie de tanques separen l'entrada al CAP del circuit en el qual entren els usuaris cridats a fer les proves PCR en la carpa provisional. Informadores situades a l'entrada del recinte resolen dubtes i constitueixen el primer filtre.

estudi

Els cribatges per PCR es desenvolupen des del dimarts i duraran fins dilluns que ve, perquè en el CAP Nord es duran a terme durant el cap de setmana, de nou del matí a cinc de la tarda. L'estudi es dirigeix a una població diana d'unes 4.500 persones. Catalina Serra, directora executiva del Servei Català de la Salut al Vallès Occidental Oest, recalca que la campanya neix de les anàlisis de concentració de casos efectuats en els ambulatoris, que han ajudat a delimitar àrees d'atenció en els citats carrers de Sant Pere Nord, zones de Can Palet i els carrers de Sant Honorat i de Sant Damià, a Ca n'Anglada.

Els positius detectats en aquests sectors no tenen per què guardar relació de causalitat entre ells. Poden existir elements de transmissió comunitària, però és possible que es donin casos d'aparició casual a un temps i en un àrea.

No es tracta de focus de contagi, aclareix Catalina Serra, sinó d'àrees determinades on s'han detectat positius agrupats en un sector determinat. El que és clar per a Salut és que s'han de controlar, amb un propòsit principal: trobar els asimptomàtics latents. "Hem de trencar les cadenes de transmissió", diu la directora executiva en el territori. I insisteix en la necessitat de les proves i en conscienciar també a aquelles persones que es notin símptomes lleus.

no anem bé

Va tan mal la situació a Terrassa? Montserrat Ureña, directora d'atenció primària del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), deixa clar que l'índex de Covid-19 a la ciutat no és bo. Potser, com comenta Serra, sigui normal en una ciutat amb la població i la densitat de la nostra. El que cal fer, afegeix, és "encoratjar la gent a fer les coses bé. Hem d'anar tots a l'una. Hem aconseguit un equilibri que hem de mantenir, sense baixar la guàrdia amb les mesures de protecció que hem d'integrar en el nostre dia a dia independentment que es produeixin millores". L'estat sanitari general empitjorarà si no prenem mesures, diu Ureña, "per a evitar arribar on vam arribar mesos enrere".

Això és una carrera de fons, adverteix Cati Serra, i l'augment de fluxos de persones als carrers i en recintes tancats amb l'inici del curs escolar serà una prova de foc. "Insistim molt en els casos de persones joves asimptomàtiques que poden estar transmetent el virus. Encara que els seus resultats donin negatiu, han de quedar aïllats si han tingut contacte estret amb un cas positiu". La malaltia es pot desenvolupar en catorze dies. Avui pots ser negatiu, demà no.

E