Tram on es reprodueixen els incidents al carrer del Consell de Cent, a Sant Pere Nord.

Una batalla campal i quatre detinguts

28.08.2020 | 20:26

Els problemes de convivència en forma de crits, baralles, destrosses, brutícia, prossegueixen en les nits del cap de setmana en un tram de Sant Pere Nord. Es tracta del carrer del Consell de Cent, entre la Rambla de Francesc Macià i el carrer del Doctor Calsina. El dissabte passat, de matinada, va haver-hi allà una batalla campal tremenda. Dotacions policials van prendre la zona i van detenir quatre persones.

Tiraven gots i ampolles, volaven les puntades i els cops de puny, carreres per aquí i per allà, cops, crits. Testimonis directes de l'aldarull expliquen les escenes de violència viscudes el dissabte, de matinada, però per desgràcia no és una cosa que els vingui de noves. Tenen l'experiència encallida, perquè semblants a aquest episodi han viscut uns quants en els últims anys en el mateix lloc, en un tram amb dos bars, un d'ells molt concorregut. El dissabte, a les 5.36 del matí, els serveis d'emergències van ser alertats de la batussa. Una altra vegada al carrer del Consell de Cent, una altra nit més una bronquina, una altra vegada molèsties per sorolls.

Van arribar diverses dotacions policials. Almenys, set de la Policia Municipal, alguna d'elles amb agents de paisà en cotxes camuflats. Es van presentar també efectius dels Mossos d'Esquadra. Segons uns veïns, diversos implicats en la batalla campal que s'havia desencadenat minuts abans van fugir cap al carrer de Tarragona, la immediatament paral·lela a la del Consell de Cent en direcció a l'avinguda del Vallès.

Uns agents van enxampar al carrer de Tarragona quatre individus que van ser detinguts i van quedar a la disposició dels Mossos d'Esquadra. Les imputacions eren per atemptat a agent de l'autoritat, danys, lesions, amenaces i, almenys en un cas, trencament de condemna per incompliment d'una ordre d'allunyament.

El carrer va quedar envaït de gots i ampolles, recorden uns veïns. Uns altres fan el possible per a no estar a casa els caps de setmana. "Això és un fàstic. El barri s'està degenerant", reflexiona un veí de tota la vida, fill de veïns de Sant Pere Nord també "de tota la vida". Està fart de desgavells, està fart de baralles i de crits, està fart de veure gotes de sang en la vorera.

Residents en la zona s'han reunit amb representants municipals unes quantes vegades i la Policia Municipal té un patracol sobre l'assumpte, sobretot sobre un bar musical que ja ha estat expedientat. El conflicte ve des de lluny. Fa poc menys d'un any, a la fi de setembre del 2019, un espectacular operatiu policial va inspeccionar el local i es va saldar amb un munt de denúncies, una detenció i gairebé 200 persones identificades, segons fonts policials.

unitat canina

En aquell dispositiu va participar fins i tot una unitat canina dels mossos. La policia va afirmar que l'aforament del local estava depassat. En les actes es va consignar la presència de 197 persones, quan la capacitat és de 93. Els mossos van detenir un individu perquè tenia pendent una ordre de crida i cerca i van formular quatre denúncies per tinença de drogues. I dos més per ús de defenses extensibles per part de porters de seguretat, uns controladors que, segons la policia, mancaven de titulació per a exercir de vigilants. Altres actes administratives es van obrir per suposades infraccions relacionades amb l'activitat del local: l'aforament, la falta de rètols i de registre de protecció de dades, la manca d'avís d'existència de càmares de seguretat i la presència d'obstacles en la sortida d'emergència.

signatures

Un grup de veïns va recollir 163 signatures a l'abril del 2019 per adjuntar a les seves queixes. Les van recollir en dos dies i es van reunir amb responsables de l'Ajuntament. Ja ho havien fet al juny del 2018. I alguns residents han enviat queixes directes a l'alcalde.

El diumenge passat a la nit, tornada a ballar-la. "Vam haver de telefonar de nou a la Policia Municipal perquè uns tipus estaven fent carreres de cotxes. Campen a pler", diu Juan, un veí de la zona que fa el que pot per marxar de casa els caps de setmana. "No sé què més podem fer els veïns. En l'anterior legislatura ja vam anar tres vegades a l'Ajuntament i no ha servit de res. Jo ja no torno més. Passo que riguin de nosaltres", conclou, indignat.