Josep Rull, el passat 17 de juliol al Raval de Montserrat celebrant la semillibertat que poc després va perdre.

La jutge retreu a la Fiscalia que busqui un "càstig exemplar" als presos del procés

19.08.2020 | 15:11

La jutge de vigilància penitenciària, María Jesús Arnau Sala, ha retret a la Fiscalia que pretengui donar un "càstig exemplar" als presos del procés amb la seva oposició a totes les seves sortides i beneficis penitenciaris i ha advertit que és "decimonònic "plantejar que s'hagin de reconèixer culpables i que la seva condemna és merescuda.

Així ho sosté la titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya en les set actuacions en què desestima el recurs de la Fiscalia i avala el tercer grau per l'exconseller de Territori i Sostenibilitat, el terrassenc Josep Rull, l'exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull i els "Jordis", que tot i això seguiran a la presó fins que el Tribunal Suprem resolgui la seva situació.

D'aquesta manera, Rull i els seus companys de presó segueixen sense poder sortir de presó en règim obert ni tampoc, de moment, per treballar. Ara estan a l'espera de recuperar la semillibertat que van gaudir al juliol.

En els seus escrits, la jutge conclou que la Fiscalia, amb la seva oposició "a tot el que pugui tenir relació amb sortides, classificació i beneficis penitenciaris" dels condemnats pel Suprem, busca donar un "càstig exemplar" als presos del procés.

De fet, considera "excessivament persistent" la "negació total i absoluta" que la Fiscalia realitza respecte dels programes i activitats que els presos han seguit a la presó, fins al punt que veu "inacceptable" que hagi demanat que es detalli el nombre de sessions i horaris realitzats, el que "mai ha estat plantejat" per altres presos, "fins i tot en delictes molt greus amb exercici de la violència contra les persones amb resultat de mort".

La jutge reconeix, com sosté en els seus recursos la Fiscalia, que els presos no han seguit cap programa específic sobre el delicte de sedició, però això ha estat, "lògicament", precisa, perquè la presó no disposa d'un curs per a això, "a causa de la seva manca d'antecedents actuals i històrics".

No obstant això, subratlla que el currículum acadèmic i professional dels presos, la majoria d'ells amb estudis universitaris i amb trajectòria en l'àmbit institucional, fan "innecessari" que hagin de realitzar un programa específic de tractament per interioritzar que les lleis s'han de complir, com exigeix la Fiscalia.

Segons la jutge, els presos del procés ja eren conscients que havien de complir-se les lleis, però no ho van fer, pel que han estat condemnats en base a uns fets que accepten, tot i que no es penedeixin.