El Pla d'Educació Digital de Catalunya estima una inversió de 184.800.000 euros.

El Govern facilitarà 300 mil portàtils per a estudiants a partir de 3r d'ESO

23.07.2020 | 09:26

El Govern distribuirà a partir del pròxim curs uns 300.000 ordinadors portàtils per a l'alumnat de centres públics a partir de 3r d'ESO fins a la postobligatòria per tal d'abordar la bretxa digital. La mesura s'emmarca en el projecte d'acceleració de la transformació digital dels centres educatius, dins el Pla d'Educació Digital de Catalunya aprovat ahir, que estima una inversió de 184.800.000 euros fins al 2025, un 80% més dels 103 milions previstos inicialment.

Aquesta ampliació respon a les necessitats derivades de "la pandèmia, el confinament i la docència telemàtica", el que ha comportat que "la majoria d'actuacions" que incorpora el pla -uns 106 milions d'euros- s'executin durant el proper curs 2020-2021. Així ho ha explicat en conferència de premsa el conseller d'Educació, Josep Bargalló, que ha fixat com a prioritat a partir del setembre instal·lar o millorar la fibra òptica a 2.800 centres en els quals encara no ha arribat o presenta deficiències i dotar de connectivitat wifi els 1.230 que encara no en tenen o és antiga.

A més de distribuir 300.000 portàtils a l'alumnat des de 3r d'ESO fins a Batxillerat i Formació Professional (FP), una mesura que es desplegarà "de manera immediata" per cobrir necessitats derivades d'un possible segon confinament, es facilitaran fins a 110.000 connexions d'internet mòbil per a les llars d'alumnes vulnerables de qualsevol etapa educativa, tant de centres públics com concertats.

Així mateix, Bargalló ha anunciat que es repartiran fins a 85.000 ordinadors portàtils al professorat de l'escola pública perquè puguin treballar "amb mitjans propis" en cas d'haver de reprendre el teletreball de forma puntual a causa d'un rebrot de coronavirus i garantir, així, "la tasca docent i lectiva des de casa".

"L'objectiu bàsic és millorar, augmentar i capacitar digitalment l'alumnat i professorat, i disposar d'una xarxa de centres que puguin donar cabuda a la competència digital", ha ressaltat la directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital, Mar Camacho.