Un eixam de la perillosa vespa asiàtica, a una plaça de La Cogullada

Un eixam de la perillosa vespa asiàtica, a una plaça de La Cogullada

11.07.2020 | 12:13

Un eixam de vespa asiàtica de la mida d'una pilota de futbol s'ha instal·lat a la plaça interior del carrer Francesc Lairet, al barri de La Cogullada. Els veïns van detectar el niu dilluns i, després de demanar ajut al 112 i a l'Ajuntament, es veuen obligats a resoldre el problema ells, ja que no es tracta d'un espai públic, sinó una zona veïnal de condomini.
L'eixam està situat a uns dos metres sobre el nivell de terra, a la finestra d'un local. "Si no es veuen amenaçades no són agressives", explica Antonio Cano, veí del número 9 del carrer Francesc Lairet. "Però en aquest parc hi juguen molts nens a pilota i en qualsevol moment poden acostar-se sense voler i patir un atac amb picades". Segons explica, les vespes voletegen sovint al voltant de l'eixam.
Cano demana "a l'Ajuntament que retiri l'eixam. La plaça és propietat dels veïns, però està oberta al carrer i hi passa tothom. A més, l'Ajuntament fa el manteniment de la jardineria i dels jocs infantils".
El veí va trucar dilluns, poc després de detectar l'eixam, al 112, que va derivar el tema al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, depenent del departament de Territori i Sostenibilitat. "Allà ens van dir que l'espai és privat i no podien intervenir". La mateixa resposta que ha donat l'Ajuntament, després que dos policies inspeccionessin l'eixam i el veí "enviés un correu amb fotos. Em diuen igual, que és un espai privat, però creiem que és una qüestió de seguretat i haurien de retirar-lo".
La vespa velutina és una espècie asiàtica que es comporta com l'autòctona i ataca només si sent amenaçat l'eixam. És una mica més gran que la vespa europea i la seva picada proporcionalment porta més quantitat de verí. És distingeix bé pel color groc de la cua i l'extrem de les potes.