El "Clan Egara" tenia capacitat per produir anualment 6 milions d'euros de marihuana
| Operació antidroga i contra el blanqueig de diners

El "Clan Egara" tenia capacitat per produir anualment 6 milions d'euros de marihuana

01.07.2020 | 10:00

L'operació antidroga i contra el blanqueig de diners que es va produir divendres passat a diverses poblacions catalanes, amb epicentre a Terrassa es va tancar amb un total de 27 detinguts, dels quals 9 han ingressat directament en presó preventiva. Es tractava d'una organització que la policia denomina com a "Clan Egara" que desenvolupava les seves activitats com un càrtel i que eren capaços de produir amb les seves plantacions marihuana per valor de més de 6 milions d'euros l'any.

A l'operatiu es van dur a terme 42 entrades i escorcolls i s'han desarticulat setze plantacions interiors de marihuana actives, vuit d'inactives i dos magatzems amb material per a la realització de cultius. La policia s'ha incauta de 230 mil euros en efectiu, divuit vehicles valorats en 500 mil euros, diverses armes prohibides i material per a les plantacions amb un valor de 1,5 milions d'euros. A Terrassa es va intervenir, al menys, a Can Palet, a les Arenes i el polígono industrial Can Parellada.

A l'operació van participar agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) adscrits a la Unitat Central de Falsificació de Moneda, conjuntament amb les Unitats d'Investigació de les comissaries de Terrassa i Berga i l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial  Metropolitana Nord han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i al blanqueig de capitals i han detingut 27 persones.

La investigació es va iniciar a finals de desembre del 2019 quan es va detectar l'existència d'una organització criminal dedicada al cultiu i tràfic intensiu de marihuana anomenada Clan Egara. Aquesta organització funcionava com un càrtel on cadascun dels seus caps disposava de les seves plantacions tot i que es donaven suport logístic i s'intercanviaven treballadors amb la finalitat de maximitzar-ne els rendiments.
D'altra banda, per justificar davant l'Agència Tributària que obtenien ingressos provinents d'activitats legals, es donaven d'alta a la Seguretat Social amb contractes entre els seus membres i pagant-se part dels deutes que tenien a través de les nòmines.

La marihuana es cultivava en cases llogades o adquirides pels integrants del Clan Egara. Posteriorment l'entregaven a d'altres membres que la venien a compradors majoritàriament estrangers o a associacions cannàbiques que ja els pertanyien.

Els caps de l'organització disposaven de diverses immobiliàries i empreses de construcció amb l'objectiu de blanquejar els quantiosos ingressos que tenien, que utilitzaven per emetre factures falses i per comprar immobles que utilitzaven per llogar a testaferros i després posar en marxa les plantacions.

Els rols i jerarquies de l'organització estaven perfectament definits: Alguns dels seus membres es dedicaven a cultivar els esqueixos de les plantes de marihuana, uns altres s'encarregaven de muntar les instal—lacions elèctriques i de punxar la llum dels comptadors, una part cuidava de les plantacions i, finalment, la resta  duia a terme les vendes.

Durant la investigació s'han pogut comissar diverses entregues de marihuana i esqueixos que han permès acreditar el delicte de cultiu i tràfic de drogues, i una vegada es van localitzar totes les plantacions que tenien es va decidir realitzar l'explotació de la investigació el dia 26 de juny. Al dispositiu policial hi van participar més de 150 agents d'intervenció, 130 d'investigació i 64 inspectors i tècnics d'Endesa.