L'oferta de mascaretes de tela és molt àmplia. N'hi ha de diverses formes, mides i estampats.

La mascareta, el nou complement de moda

23.06.2020 | 17:20

Les mascaretes s'han convertit en un accessori imprescindible en el dia a dia. La Generalitat de Catalunya marca que en el cas que no es pugui mantenir la distància de seguretat d'1,5 m entre persones que no mantenen una relació i un contacte propers de forma molt habitual és obligatori el seu ús.

Tot i que al principi de la pandèmia, la gran majoria de ciutadans en comprava a les farmàcies, amb el pas de les setmanes cada cop són més les persones que han optat per adquirir-ne o fabricar-ne de tela per a poder-les reciclar i utilitzar diverses vegades després de rentar-les. Diferents empreses hi han vist una possibilitat de negoci. Tant petits comerços com grans firmes de moda internacionals ofereixen tota mena de dissenys, que van des de simples estampats a peces d'allò més elaborades. De fet, no és estrany veure aparadors de botigues dedicades a diversos productes amb cartells que anuncien que venen mascaretes.

Flors, estrelles, ratlles, punts, animals, quadres, calaveres, personatges de dibuixos animats, de sèries o de pel·lícules, banderes, logotips, lemes... Les possibilitats d'estampats i dissenys són infinites.

"Tenim taller de confecció i dues botigues físiques, a Sabadell i Terrassa. Amb el confinament, ens van començar a anul·lar demandes i vam pensar a aprofitar tot el teixit que teníem per a fer mascaretes. Ens vam informar de la normativa, d'on trobar filtres sanitaris homologats i els forros de cotó de dins i vam començar a confeccionar-ne", explica Roser Fluxà, responsable de la web i les xarxes socials de Roba a Punt, amb botiga (Cosim per tu) al carrer Puig Novell. En aquesta tenda venen mascaretes rectangulars i de les que s'ajusten a la forma de la cara.

"Les que més estem venent porten tres capes: la primera és de cotó hidròfug, la segona és el filtre sanitari extraïble, i la tercera capa és la de teixit més bonic, sigui llis o estampat", indica Fluxà.

"Pocs dies després que entrés en vigor l'estat d'alarma, ja estàvem fent mascaretes. Primer vam començar amb les rectangulars bicapes i després amb les que s'adapten a la forma de la cara, que tenen tres capes. En tenim per al dia a dia, de festa -més cares-, d'infantils, per a homes que van amb camisa i vestit...", especifica. "També en personalitzem, posant noms i/o logotips. I també hi ha gent que ve amb una tela que li agrada i ens demana que li fem una mascareta", afegeix.

"Les nostres mascaretes de tres capes es poden rentar tants cops com vulguis. El filtre només aguanta sis rentades però com que és extraïble, el pots canviar", comenta Fluxà. "Al principi tothom en volia de llises, de color blau cel, blanc o negre. Ara la gent s'està animant. Les de lleopard s'estan venent com xurros i les de camiseria d'estiu de noi, també", destaca. "L'Estat ha reconegut que les nostres mascaretes tenen un 90% d'eficiència", afegeix.

A la botiga d'uniformes i roba interior Mia van començar a vendre mascaretes de confecció pròpia fa més d'un mes i mig. "Les mascaretes que venem nosaltres són de cotó. Tenen dues capes i si es vol, se'ls pot posar filtre", explica Antònia Anton, dependenta de la tenda. "En tenim tant per a adults com per a nens. N'hi ha de fantasia, d'estampats diversos i de llises. En tenim tant per al dia a dia com de festa. La que té més sortida en adults és la negra. Les d'estampat de tigre també es venen molt. Totes valen cinc euros", comenta.

"El primer dia que vam obrir, em vaig esgarrifar. Teníem una cua que arribava molt lluny. Les vendes estan anant molt bé", assegura Anton, que detalla que també ofereixen la possibilitat de personalitzar la mascareta. "N'hem fet de personalitzades per a perfumeries, floristeries, perruqueries, clíniques dentals, centres d'estètica...", diu.

El degoteig de clients a L'Informal també és constant. "Nosaltres tenim botiga però també som fabricants. Venem productes personalitzats a tot Espanya: coixins, tovalloles, tasses... Amb el confinament, se'ns va acudir la idea de fer una línia de mascaretes i vam contactar amb Creu Roja per donar-li un punt solidari. Per cada mascareta que venem, donem un euro a l'entitat", explica Núria Ramos, propietària del negoci.<

"Al principi veníem només en línia i amb l'entrada a la fase 0,5 vam obrir la botiga física", explica. "Les nostres són mascaretes higièniques amb un doble teixit de polièster i un filtre TNT entremig. Es poden rentar fins a 60° i hem comprovat que aguanten unes 20 o 25 rentades", assenyala. "Tenim dues talles d'adult i dues més d'infantils. Tenim tota mena d'estampats. A més, en podem personalitzar per a empreses, clubs esportius, etc.", concreta.

"Ens ha sorprès però les estampades tenen molt èxit entre els adults. N'estem venent més d'estampades que no pas de llises. Les que tenen més èxit són les reivindicatives: les feministes, les de la bandera LGTBI, les de l'estelada, les del llaç groc...", exposa Ramos, que detalla que ja han venut més de mil mascaretes.